Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Brazīlijā, kur oktobrī gaidāmas prezidenta vēlēšanas, pašreiz aptaujās vadībā izvirzījies galēji labējais kandidāts Žairs Bolsonaru.

Pirmajā aptaujā kopš Augstākais vēlēšanu tribunāls (STF) nolēma, ka eksprezidents Luiss Inasiu Lula da Silva, kurš izcieš 12 gadu cietumsodu par korupciju, nevar kandidēt prezidenta vēlēšanās, vadībā izvirzījies Bolsonaru, kuram atbalstu pauduši 22% vēlētāju.

Sabiedriskās domas izpētes organizācijas "Ibote" trešdien publicētā aptauja liecina, ka otro vietu pašreiz dala vides aktīviste Marina Silva un kreisais kandidāts Siro Gomess. Par viņiem gatavi balsot 12% vēlētāju.

Taču gandrīz trešdaļa vēlētāju vēl nav izlēmuši, par ko balsos, tādēļ prezidenta vēlēšanu iznākumu ir grūti prognozēt.

Daudzi no neizlēmušajiem vēlētājiem aptaujā norādīja, ka gatavojas balsot ar tukšu aploksni vai vispār nebalsot.

Daudzus brazīliešus ir nogurdinājuši nebeidzamie korupcijas skandāli, kas satricinājuši politikas eliti.

Lula ir notiesāts par korupciju un naudas atmazgāšanu saistībā ar lepna pludmales dzīvokļa remontu, ko apmaksājis uzņēmums, kas pretendē uz kontraktiem ar valsts naftas rūpniecības gigantu "Petrobras".

Bolsonaru trešdien saviem atbalstītājiem solīja jaunu sākumu, cīņu pret korupciju, likumu ievērošanu un kārtību. Savus oponentus no Strādnieku partijas (PT) un Sociāldemokrātu partijas (PSDB) viņš nodēvējis par korumpētiem noziedzniekiem.

Bolsonaru arī izteicies atzinīgi par militāro diktatūru, kas valsti pārvaldīja no 1964. līdz 1985. gadam, un paudis homoseksuāļiem un melnādainajiem nelabvēlīgus uzskatus.

"Brazīlija neizturēs vēl vienu PT vai PSDB valdību," mītiņā paziņoja Bolsonaru.

Spriežot pēc sabiedriskās domas aptaujām, Bolsonaru varētu izvirzīties vadībā prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā 7. oktobrī, bet otrajā kārtā viņš, visticamāk, zaudētu Silvai vai Gomesam.

Tikmēr Lulas advokāti apstrīdējuši tiesas lēmumu, ar kuru Lulam aizliegts kandidēt prezidenta vēlēšanās. Lula apgalvo, ka viņam nedrīkst liegt kandidēt vēlēšanās, kamēr nav izskatītas apelācijas lietā, kurā viņš notiesāts par korupciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!