Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Brazīlijas Veselības ministrija trešdien ieteica lietot pretmalārijas medikamentus hlorokvīnu un hidroksihlorokvīnu Covid-19 slimnieku ārstēšanai arī tad, ja simptomi ir vāji un mēreni, kā to jau agrāk mudinājis prezidents Žairs Bolsonaru, neraugoties uz to, ka trūkst pārliecinošu pierādījumu šo zāļu lietošanas iedarbībai Covid-19 ārstēšanā.

Ministrijas izplatītajās jaunajās federālajās vadlīnijās ārstiem ieteikts izrakstīt pretmalārijas medikamentus jaunā koronavīrusa simptomu gadījumos.

Pacientiem būs jāparaksta dokuments par atteikšanos no pretenzijām, atzīstot, ka viņi ir informēti par potenciāliem blakusefektiem, arī par sirds un aknu problēmām, kā arī kaitējumu tīklenei.

Brazīlijā līdz otrdienai reģistrēto ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits sasniedzis 17 971. Veselības ministrija apstiprināja, ka diennakts laikā no dzīves aizgājuši 1179 Covid-19 slimnieki.

Pandēmija vissmagāk skārusi Brazīlijas ziemeļus un ziemeļaustrumus, kur ir vāja infrastruktūra. Piecas pilsētas ar visaugstāko inficēšanās gadījumu skaitu un nāves gadījumu skaitu attiecībā pret iedzīvotāju skaitu atrodas Amazonasas štatā.

Brazīliju plosa politiskas nesaskaņas attieksmē pret Covid-19 pandēmiju.

Bolsonaru ir nosaucis šo slimību par ''vieglu gripu", bet cīņu pret to - par "histēriju", un aicina valsti izbeigt sociālo distancēšanos un atsākt darbu, lai apturētu ekonomikas sagrāvi.

Štatu valdības un vietējās pašvaldības lielākoties aicina iedzīvotājus palikt mājās un ievērot sociālo distancēšanos, un šādu nostāju atbalsta Augstākā tiesa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!