Foto: AFP/Scanpix
Brazīlijas valdošā koalīcija otrdien izjuka, kad no tās aizgāja valsts lielākā partija Brazīliešu demokrātiskās kustības partija (PMDB), palielinot valsts prezidentes Dilmas Rusefas impīčmenta iespējamību.

Centriskā partija PMDB balsojot atbalstīja lēmumu nekavējoties izbeigt aliansi ar Rusefas kreiso Strādnieku partiju (PT) un aiziet opozīcijā.

"No šodienas, šajā vēsturiskajā PMDB sanāksmē, PMDB izstājas no prezidentes Rusefas valdības," paziņoja partijas viceprezidents senators Romeru Žuka.

Šī sanāksme, kas tika demonstrēta tiešraidē nacionālajā televīzijā, bija kulminācija ilgam politiskās šķiršanās procesam no Rusefas. Rusefai, kas ir pirmā sieviete Brazīlijas prezidenta amatā, tagad ir maz izredžu saglabāt varu.

Balsojums un paziņojums par tā rezultātu ilga ne vairāk kā trīs minūtes. To pavadīja valsts himnas nodziedāšana un saucieni "PT prom!".

Valdošās koalīcijas izjukšana noved Rusefas valdību jaunā krīzes stāvoklī un ievērojami samazina viņas izredzes savākt trešdaļu balsu Kongresa apakšpalātā, lai izjauktu pirmo impīčmenta balsojumu, kas ir gaidāms aprīlī.

Rusefa atcēla savu braucienu uz Vašingtonu, kur viņa ceturtdien un piektdien būtu piedalījusies kodoldrošības samitā, informēja valsts ziņu aģentūra. Valdības preses sekretārs paziņoja, ka "tagadējā politiskajā kontekstā" šāds brauciens nav ieteicams.

Ja Kongresa apakšpalāta balsojumā atbalstīs impīčmentu, tad sāksies impīčmenta prāva Kongresa augšpalātā Senātā, kur Rusefa tiktu atcelta no amata ar divām trešdaļām balsu.

Neraugoties uz koalīcijas izjukšanu, PMDB vadītājs Mišels Temers vēl arvien ir Brazīlijas viceprezidents un Rusefas impīčmenta gadījumā kļūs par prezidenta pienākumu izpildītāju.

PMDB ir 69 no 513 Kongresa apakšpalātas deputātiem, un 60 no viņiem balsos par impīčmentu. Politiskie analītiķi uzskata, ka šīs partijas aiziešana no koalīcijas var pamudināt uz aiziešanu arī mazākās koalīcijas partijas.

Deputāti no labēji centriskās Progresīvās partijas, kurai ir 49 deputāti Kongresa apakšpalātā, un no kreisi centriskās Sociāldemokrātiskās partijas, kurai ir 32 deputāti, paziņoja, ka šīs partijas šonedēļ rīkos sanāksmes par iespējamu aiziešanu no koalīcijas.

Impīčmenta lietā ir apgalvots, ka Rusefa nelikumīgi aizņēmusies naudu, lai palielinātu valsts izdevumus un nomaskētu recesijas smagumu no vēlētājiem, kad viņa balotējās uz jaunu prezidentūras termiņu.

Brazīlijas advokātu asociācija pirmdien iesniedza jaunu impīčmenta petīciju, mēģinot Rusefai izvirzītās apsūdzības paplašināt ar apsūdzībām līdzdalībā korupcijas skandālā, kura centrā ir valsts naftas kompānija "Petrobras".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!