Foto: AP/Scanpix
"Lielā septiņnieka" jeb G7 valstis atcēlušas plānoto samitu ar Krieviju Krimas anektēšanas dēļ, taču attīstības ekonomikas Brazīlija, Indija un Ķīna izteikušas protestu pret valsts izslēgšanu arī no G20 valstu sanāksmes.

G7 līderi vienojušies neapmeklēt sākotnēji jūnijā plānoto G8 samitu Sočos, bet tā vietā tikties Briselē bez Krievijas.

G7 līderu pēc Hāgā sasauktās ārkārtas sanāksmes publiskotajā kopējā paziņojumā norādīts, ka Krievijas pēdējo nedēļu rīcība "nav savienojama" ar G7 valstu grupas kopējo pārliecību.

Paziņojumā norādīts, ka G8 tikšanās būs iespējama tikai tad, kad Krievija mainīs savu kursu un atjaunosies tāda vide, kurā G8 varēs noturēt jēgpilnas diskusijas.

Tikmēr Austrālija paziņojusi, ka Krievija varētu tikt izslēgta arī no G20 samita, kuru novembrī paredzēts rīkot Brisbenā, taču Brazīlija, Ķīna, Indija un Dienvidāfrika pret šo ierosinājumu iebildušas.

Šīs valstis norāda, ka "naidīgas valodas, sankciju un pretsankciju eskalācija neveicina ilgtspējīgu un miermīlīgu risinājumu Ukrainas krīzei".

"G20 aizbildnība pieder visām dalībvalstīm līdzvērtīgi un neviena dalībvalsts vienpusīgi nevar izlemt tās veidu," vēsta valstis.

Brazīlijai un Ķīnai šobrīd esot turīgākām par atsevišķām G7 valstīm, Krievijas ārvalstu ministrs Sergejs Lavrovs norāda, ka G7 vairs nav globālās pārvaldības monopols.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!