Svētdien Brazīlijā notiek prezidenta vēlēšanas un pirmo reizi šajā amatā varētu tik ievēlēta sieviete - par ierēdni kļuvusī bijusī marksistu partizāne Dilma Rusefa.

Sabiedriskās domas aptaujās 62 gadus vecajai Rusefai ir ievērojams pārsvars pār konkurentiem, kas liek domāt, ka viņa nākamajā gadā varas grožus pārņems no sava mentora un bijušā priekšnieka, līdzšinējā prezidenta Luiša Inasiu Lulas da Silvas.

Vienīgais neskaidrais jautājums attiecībā uz svētdienas vēlēšanām ir tāds, vai Rusefa iegūs pietiekami lielu atbalstu, lai izvairītos no otrās vēlēšanu kārtas 31.oktobrī.

Bijušais štata gubernators Hosē Serra no Rusefas atpaliek par vismaz 20 punktiem, savukārt Rusefu atbalsta 47-50% vēlētāju.

Starp deviņiem kandidātiem vēl zināms atbalsts ir bijušajai vides ministrei Marinai Silvai, taču viņas loma ir ierobežota ar balsu atņemšanu Rusefai.

Rusefa, kura uz vēlēšanām veica plastisko operāciju un mainīja tēlu, vairumam brazīliešu bija nezināma, līdz viņu par savu vēlamo varas pārmantotāju nosauca sabiedrībā ārkārtīgi populārais Lula.

Lai arī viņai nav Lulas harizmas un siltuma, ar prezidenta atbalstu bija pietiekami, lai vairums vēlētāju nosliektos viņas pusē, it īpaši nabadzīgo vidū, kuri bijuši ieguvēji no labklājības programmām Lulas astoņus gadus ilgās valdīšanas laikā.

Rusefa bieži atkārtojusi, ka turpinās sava priekšgājēja politiku, taču par viņas uzskatiem ir maz zināms.

Biežāk tiek apspriesta viņas pagātne pirms 40 gadiem, kad viņa piedalījās vardarbīgajā marksistu pagrīdē, kas vēlējās gāzt toreizējo militāro diktatūru. Viņas aktivitātes noveda pie aresta 1970.gadā un trīs gadu cietumsoda, kura izciešanas laikā viņa tikusi spīdzināta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!