Brazīlijas kongress ir apstiprinājis plānu rīkot visas valsts referendumu par to, vai izsludināt aizliegumu tirgot ieročus, informē ārvalstu prese.
Lielākā daļa deputātu balsoja par referenduma rīkošanu, un tas ir paredzēts 23.oktobrī.

Aizlieguma aizstāvji ir ļoti apmierināti ar šo lēmumu. Brazīlijā ir otrais lielākais nāves gadījumu skaits, kurus izraisījusi šaujamieroču lietošana, un tas pārsniedz bojā gājušo skaitu pat tādās teritorijās, kur notiek karadarbība.

Nesen publicētā ANO ziņojumā teikts, ka laika posmā starp 1979.un 2003.gadu Brazīlijā ar šaujamieroču palīdzību tikuši nogalināti vairāk nekā 500 000 cilvēku.

Tiek uzskatīts, ka tas ir biežākais nāves iemesls arī Brazīlijas jauniešu vidū, raksta BBC.

Priekšlikumu par referenduma rīkošanu atbalstīja 258 deputāti, 48 balsoja pret to.

Rangels Bandeira, cilvēktiesību grupas pārstāvis, saka, ka likums ir pieņemts “saskaņā ar sabiedrības viedokli, kas jau gadiem cenšas samazināt vardarbības līmeni”.

Taču ieroču nēsāšanas aizstāvji uzskata, ka sabiedrībai ieroči ir nepieciešami, lai aizstāvētu sevi pret kriminālās pasaules darboņiem, kas noteikti apies ieroču iegādes aizliegumu.

Pēdējā laikā tikuši pieņemti vairāki likumi, kas ierobežo ieroču nēsāšanas tiesības, un jebkurš, kas ir pieķerts pārkāpjam šos likumus, var tikt sodīts ar līdz pat četriem gadiem cietumā.

Valdības izstrādātā atbruņošanās shēma paredz, ka policijai apmaiņā pret naudu tiks nodoti aptuveni 300 000 šaujamieroču.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!