Foto: RIA Novosti/Scanpix
Brazīlijā konstatēts gadījums, kad inficēšanās ar Zikas vīrusu notikusi asins pārliešanas ceļā no inficēta asins donora, ceturtdien, atsaucoties Brazīlijas Veselības ministrijas pārstāviju teikto, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Kampinas pilsētas Veselības departaments informējis, ka vīrietis, kuram veikta asins pārliešana, bija smagi cietis apšaudē. Asins pārliešana no kāda donora viņam veikta 2015. gada aprīlī.

Amatpersonas apstiprinājušas faktu, ka asinīs, kas pārlietas šim cilvēkam, patiešām bijis Zikas vīruss.

Veselības departamenta pārstāvji arī atzinuši, ka donora asins analīzes sākotnēji nav uzrādījušas Zikas vīrusu. Vīrusa radītie simptomi parādījušies pēc tam.

Tikai šā gada 28. janvārī asins analīžu tests uzrādījis, ka vīrietis inficējies ar Zikas vīrusu.

Vēstīts, ka ASV Teksasas štata varas iestādes otrdien paziņoja par inficēšanos ar Zikas vīrusu, kas notikusi seksuālu kontaktu veidā. Tas raisījis bažas par šīs slimības strauju izplatīšanos ASV, Kanādā un Eiropā.

Līdz šim tika uzskatīts, ka Zikas vīrusu pārnēsā tikai "Aedes" ģints odi, galvenokārt tropu odi "Aedes aegypti".

"Dalasas apgabala veselības dienesti ir saņēmuši apstiprinājumu no Slimību kontroles un profilakses centriem (CDC) par pirmo Zikas vīrusa gadījumu, kas iegūts 2016. gadā Dalasas apgabalā seksuāli transmisīvā ceļā," teikts apgabala varas iestāžu paziņojumā.

"Pacients inficējās ar vīrusu pēc seksuāla kontakta ar slimu personu, kas atgriezās no valsts, kur pastāv Zikas vīruss," teikts šajā paziņojumā.

Dalasas apgabala varas iestādes informēja, ka slimā persona bija apmeklējusi Venecuēlu. Šis ir otrais gadījums Teksasas štatā, kad ar Zikas vīrusu inficēts cilvēks tur ieradies no Venecuēlas.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) trešdien aicināja Eiropas valstis strauji rīkoties, lai novērstu Zikas vīrusa izplatību.

Vēstīts, ka Zikas vīruss, kas tiek vainots iedzimtu defektu izraisīšanā, ir diagnosticēts cilvēkiem arī Portugālē, Somijā un Vācijā.

Jau ziņots, ka Zikas vīruss pirmoreiz tika konstatēts 1947. gadā Āfrikā.

Ar Zikas vīrusu var inficēties no "Aedes" ģints odu kodieniem. Biežākie Zikas vīrusa slimības simptomi ir drudzis, izsitumi, locītavu sāpes, iekaisušas acis, var būt arī galvassāpes, acu sāpes, vemšana un neiroloģiskas komplikācijas. Simptomi ilgst no dažām dienām līdz nedēļai. Smagas slimības formas gadījumā nepieciešama hospitalizācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!