Foto: AFP/Scanpix/LETA

Brazīlijas prezidenta amata pretendentu vidū, tuvojoties oktobrī gaidāmajām valsts galvas vēlēšanām, vislielākais iedzīvotāju atbalsts, turklāt ievērojami apsteidzot tuvāko konkurentu, ir kreisajam eksprezidentam Luisam Inasiu Lulam da Silvam, kurš pats šobrīd izcieš cietumsodu par korupciju, liecina jaunākie sabiedriskās domas aptaujas rezultāti.

Pozitīvs viedoklis par Lulu ir 37% aptaujāto, bet par viņa tuvāko sāncensi labējo populistu Žairu Bolsonaru - 18%, liecina pirmdien izplatītie aptauju dati. Brazīlijas Strādnieku partija (PT) pagājušajā nedēļā reģistrēja Lulu kā savu prezidenta vēlēšanu kandidātu, neraugoties uz to, ka viņš izcieš cietumsodu.

Tiesa atzinusi Lulu par vainīgu korupcijā un naudas atmazgāšanā saistībā ar lepna pludmales dzīvokļa remontu, ko apmaksājis uzņēmums, kas pretendē uz kontraktiem ar valsts naftas rūpniecības gigantu "Petrobras". Lula izcieš 12 gadu cietumsodu Paranas štata Kuritibā, Brazīlijas dienvidos. PT Lulas tiesāšanu uzskata par labējo manevru, lai panāktu kreisā eksprezidenta izslēgšanu no prezidenta vēlēšanu sacīkstēm.

Kā tiek prognozēts, Augstākais vēlēšanu tribunāls (TSE) svītros Lulas kandidatūru, šādu lēmumu pamatojot ar to, ka par kriminālnoziegumiem tiesāti cilvēki nevar kandidēt uz prezidenta amatu. Tribunālam lēmums jāpaziņo līdz 17. septembrim. PT tad varētu aizstāt Lulu ar pašreizējo viceprezidenta amata kandidātu bijušo Sanpaulu mēru Fernandu Adadu.

7. oktobra vēlēšanas notiek politiskās un ekonomiskās krīzes apstākļos. Liela daļa politiskās elites cietusi korupcijas skandālos, turklāt tautsaimniecība joprojām atgūstas no 2015.-2016. gada recesijas. Sagaidāms, ka 28. oktobrī būs jārīko vēlēšanu otrā kārta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!