Raķetes eksplozijā, kas notikusi Brazīlijā Alkantaras kosmosa centrā pie Sanluišas de Maranjao, 21 cilvēks gājis bojā un 20 guvuši ievainojumus, informēja amatpersonas.
Kosmosa centrā tika gatavota raķete VLS-3, ar kuru pirmdien bija plānots nogādāt orbītā divus Brazīlijas satelītus. Raķetei uzsprāgstot, tuvumā esošie cilvēki sadega, un eksplozijā iznīcināti arī abi satelīti.

Eksplozija notika vienā no raķetes četriem galvenajiem dzinējiem, kurš negaidīti uzliesmoja. Platforma, uz kuras strādāja tehniķi, sprādzienā sagruva.

Ar šo nelaimes gadījumu neveiksmīgi beidzies jau trešais Brazīlijas mēģinājums kļūt par pirmo Latīņamerikas valsti, kas nogādā kosmosā savu lidaparātu. Tehnisku iemeslu dēļ Brazīlijas kosmisko raķešu starti neizdevās arī 1997. un 1999. gadā.

Alkantaras kosmosa centrā notikušais sprādziens, kurā gājuši bojā pārsvarā civilie tehniķi, ir smags trieciens Brazīlijas topošajai kosmosa izpētes programmai.

"Mēs esam atraduši vēl vairāku cilvēku mirstīgās atliekas un tagad zinām, ka 21 gājis bojā. Mēs nedomājam, ka upuru skaits vēl pieaugs," teica Brazīlijas gaisa spēku pārstāvis, leitnants Rikardu Olanda. Viņš arī norādīja, ka, pēc provizoriskām aplēsēm, eksplozijas cēloņu izmeklēšana varētu prasīt aptuveni trīs mēnešus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!