Foto: AFP/Scanpix

Brazīlijas prokurori ceturtdien paziņoja, ka ir sākuši oficiālu korupcijas izmeklēšanu pret bijušo valsts prezidentu Luisu Inasiu Lulu da Silvu par iespējamu politiskās ietekmes izmantošanu.

Izmeklēšana koncentrēsies uz to, ka Lula esot izmantojis savu ietekmi uz citu valstu līderiem, lai palīdzētu Brazīlijas lielākajai būvniecības firmai "Odebrecht" iegūt miljardiem eiro vērtus kontraktus Latīņamerikā un Āfrikā. Lula izmantojis savu ietekmi no 2011. līdz 2014. gadam jau pēc savas prezidentūras beigām.

"Odebrecht" vadītājs jūnijā tika aizturēts par līdzdalību naftas kompānijas "Petrobras" korupcijas skandālā.

Vēršanās pret savulaik ļoti populāro Lulu atklāj jaunu fronti politiskajos skandālos Latīņamerikas lielākajā valstī Brazīlijā. Tas notiek laikā, kad pašreizējā prezidente Dilma Rusefa saskaras ar jauniem impīčmenta draudiem.

Prokurori jau maijā pavēstīja, ka apsver izmeklēšanu pret Lulu, bet tā tika sākta 8. jūlijā un federālā prokuratūra par to publiski paziņoja ceturtdien.

Eksprezidenta dibinātais fonds "Lulas Institūts" nekavējoties nāca klajā ar paziņojumu, ka viņam nav par ko baidīties.

"Mēs esam mierīgi. Lulas Institūts ir pārliecināts par eksprezidenta Lulas darbību caurskatāmību un likumību," sacīja fonda preses sekretārs Žozē Krispinianu.

Žurnāls "Epoca" maijā rakstīja, ka "Odebrecht" samaksājusi Lulam, lai viņš firmas labā izmantotu savu ietekmi Kubā, Dominikanas Republikā, Ganā un Venecuēlā.

Lula arī esot palīdzējis pārliecināt Brazīlijas valstij piederošo attīstības banku BNDES finansēt šos projektus ārvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!