Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Brazīlija pirmdien norīkojusi tūkstošiem karavīru uz Amazones lietusmežiem, lai cīnītos pret to izciršanu, mežu ugunsgrēkiem un jaunā koronavīrusa izplatīšanos.

Bruņotie spēki, vides dienestu speciālisti, policija un valdības aģentūru darbinieki sāka operāciju mežā Rondonijas štatā, kas robežojas ar Bolīviju, preses konferencē paziņoja viceprezidents Hamilton Mourao.

Šā gada pirmajos četros mēnešos atmežošana Amazones reģionā pieaugusi par 55%, salīdzinot ar šo pašu periodu pērn, liecina piektdien publiskotie valdības dati.

Mežu izciršana pērn bija plašākā pēdējo 11 gadu laikā, un valdība tika kritizēta par to, ka nedara pietiekami, lai aizsargātu pasaulē lielākos lietusmežus.

"Mēs nevēlamies, lai pārējā pasaule nodēvē mūs par vides neliešiem," sacīja Mourao.

Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru deva piekrišanu karavīru nosūtīšanai uz lietusmežiem trīs mēnešus agrāk nekā 2019. gadā, kad plašie ugunsgrēki mežos piesaistīja visas pasaules uzmanību.

Brazīlijas aizsardzības ministrs Fernando Azevedo sacīja, ka bruņotie spēki veido bāzes trīs Amazones pilsētās, un 3800 karavīri norīkoti cīņa pret nelegālo mežu izciršanu un citiem noziegumiem. Operācijas sākotnējās izmaksas ir 60 miljoni Brazīlijas reālu (9,6 miljoni eiro).

Azevedo norādīja, ka katrā bāzē strādās arī pieci ķīmisko ieroču speciālisti, lai palīdzētu izvairīties no jaunā koronavīrusa izplatīšanās operācijas laikā.

Operācijas mandāts beigsies 10. jūnijā, bet to iespējams pagarināt, ņemot vērā sausuma perioda tuvošanos un ar to saistītos ugunsgrēkus, un karavīri palīdzēs ar preventīviem pasākumiem cīņā pret ugunsgrēkiem, paziņoja, Mourao.

"Mums nav šaubu, ka šī problēma turpinās pastāvēt. Mēs neuzskatām šo par labāko darbu armijai, vienmēr tikt iesaistītai šāda tipa uzdevumos, bet, diemžēl, tie ir līdzekļi, ar kuriem mums jāierobežo šie noziegumi," sacīja ministrs.

Bruņotie spēki tiks izmantoti līdz vides dienestos, piemēram, aģentūrā "Ibama" būs palielināts darbinieku skaits, norādīja Mourao.

Ekonomiskā lejupslīde un budžeta ierobežojumi līdz šim lieguši "Ibama" noalgot jaunus darbiniekus.

Brazīlijas vides ministrs Rikardo Salless atzina, ka valdības dati liecina par pastiprinātu mežu izciršanu šogad.

Viņš sacīja, ka situāciju pasliktinājis koronavīrusa uzliesmojums, bet plašāk nepaskaidroja.

Salless pauda pārliecību, ka valdības stratēģija būs sekmīga un tai izdosies ierobežot mežu izciršanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!