Foto: Kadrs no video
Brazīlijā trīs parlamentārieši nonākuši kritikas krustugunīs pēc negaidītas ierašanās Sanpaulu reģiona slimnīcās, kurās tiek aprūpēti jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 slimnieki, vēsta medijs "Globo G1". Ziņas par slimnīcu "iekarotājiem" pienāk arī no citām valsts daļām.

Tautas priekšstāvju nepieteiktās vizītes sekojušas Covid-19 ierobežojumus ignorējošā prezidenta Žaira Bolsonaru aicinājumam ikvienam pilsonim doties uz slimnīcām un fiksēt tajās notiekošo. Aicinājums sekoja viņa neatslābstošajai ierobežojumu kritikai, kas pēc valsts līdera domām ir pārspīlēti, kā rezultātā valsts ekonomikai tiekot nodarīts nepamatots kaitējums. Tādējādi viņš, visticamāk, cenšas vairot cilvēku neticību pandēmijai.

Trīs Bolsonaru atbalstoši deputāti – pulkvedis Paulo Adriano Telada, Serdžento Neri un Marsio Nakašima – Sanpaulu Anhembi lauka hospitālī ieradās 4. jūnijā, bet šo pirmdien – 15. jūnijā – bez iepriekšējas pieteikšanās iebrāzušies Gvarūļusas prefektūras slimnīcā Sanpaulu pievārtē. Abas reizes apmeklējumi nebija pieteikti, un, lai gan uz parlamentāriešiem pandēmijas laikā attiecas tādi paši noteikumi kā citiem ar medicīnu nesaistītiem cilvēkiem, viņi personāla pavadībā iepazīstināti ar abu medicīnas iestāžu darbu.

Viņi vizītes filmēja, vēlāk saņemot skarbu kritiku par mediķu un pacientu identitāšu atklāšanu bez viņu piekrišanas. Sanpaulu mērija jūnija sākumā notikušo vizīti nodēvēja par "invāziju", bet Gvarūļusas vadība atzīmēja, ka deputātiem ļauts ieiet tikai mediķu pavadībā. Pēc Anhembi lauka hospitāļa apmeklējuma viens no deputātiem veltīja kritiku megapoles mēram par faktu, ka slimnīcā nav intensīvās aprūpes nodaļu.

Par invāziju deputātu ierašanās pasludināta viņu manieru dēļ – politiķi klaji ignorējuši distancēšanās un ierobežojumu noteikumus, izteikuši personālam netīkamas piezīmes un mutiski pazemojuši pacientus. "Parlamenta deputāta mandāts nenodrošina brīvu ieeju [ārstniecības iestādē] un neļauj pārkāpt likumu, nerespektēt slimību vai medicīnu. Mandāts nenozīmē nesodāmību. Ja viņi vēlreiz mēģinās ielauzties, viņi saņems pēc nopelniem, var tikt pat krimināli sodīti," pauda gubernators Žuāns Dorija.

Prezidents Bolsonaru iepriekš internetā pārraidītā uzrunā rosināja savus atbalstītājus ieiet slimnīcās, kuros tiek ārstēti inficētie un ar Covid-19 slimie, lai filmētu ārstniecības iestādēs. Brazīlijas ģenerālprokurors Augusto Arass jau aicinājis izmeklēt vairākas ielaušanās slimnīcās visā valstī, kas sekojušas pēc paziņojumam. "Šī uzvedība apdraud psihiskās spējas drosmīgajiem profesionāļiem, kuri ziedo sevi valsts vēsturē nekad nepieredzētā apjoma krīzes novēršanai," viņa teikto citē CNN.

Dienas pēc deputātu neplānotās slimnīcu inspicēšanas, kurās viņi satika gan personālu, gan redzēja pacientiem pildītās, kā arī tukšās telpas, kuras laikus sagatavotas, gaidot slimnieku skaitu palielināšanos, pulkvedis Telada saviem publicējis video, kurā uzsvērti ilgāk rāda tieši tukšās gultas un publiski pauž savu nepatiku, ka par tām tiek maksāts no visu kabatām. Savukārt kadri no pilnās lauka hospitāļa daļas izpelnījušies mazāku deputāta uzmanību.

Gandrīz vienlaikus popularitāti guvis arī kāds cits video, kas tiek izplatīts ar nepareizu vēstījumu. Tā nosaukumā apgalvots, ka video redzama deputātu ierašanās kādā slimnīcā, kurā jābūt 5000 pacientiem, bet tajā neviena nav. Portugāļu valodas pratēji gan tūlītēji var saprast, ka lai gan patiešām kādi cilvēki ir ieradušies vietā, kur jābūt slimnīcai, video atspoguļo pavisam citu problēmu. Cilvēku grupa ierodas būvlaukumā, kurā bija jābūt jau pabeigtai slimnīcai, bet tas nav noticis. Izskan apvainojumi korupcijā un termiņu neievērošanā, tomēr video pievienotais nosaukums ir nepatiess.

Tas gan nav liedzis video kļūt populāram arī Latvijā pēc publicēšanas latviešu valodā rakstošajā vietnē "mainampasauli.news" un Jāņa Pļaviņa "Facebook" lapā, no kuras ar ziņu dalījušies jau vairāk nekā 960 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!