Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Brazīlijas Augstākā tiesa pirmdienas vakarā devusi zaļo gaismu izmeklēšanai par Brazīlijas prezidenta Žaira Bolsonaru iespējamo jaukšanos policijas darbā un to, vai prezidents šādi pārkāpis likumu.

Tiesnesis Selso de Mello paziņoja, ka federālajai policijai ir 60 dienas laika, lai nopratinātu Seržiu Moro, kura atkāpšanās no tieslietu amata pagājušajā nedēļā sašūpoja valdību.

Paziņojot par atkāpšanos, Moro 24. aprīlī sacīja, ka Bolsonaru vairākkārt sacījis viņam, ka vēlētos redzēt federālās policijas priekšnieka amatā cilvēku, kas dotu piekļuvi izmeklēšanām un izlūkdienestu ziņojumiem.

Brazīlijas ģenerālprokurors Augusto Arass pagājušajā nedēļā lūdza Augstāko tiesu sākt izmeklēšanu par Moro apgalvojumiem.

Moro bija Bolsonaru valdības populārākais ministrs. Viņš ieguva plašu atpazīstamību kā viens no galvenajiem tiesnešiem plašajā korupcijas izmeklēšanā. Šajā lietā iesaistīta valsts kontrolētā naftas kompānija "Petrobras", politiķi un uzņēmēji.

Kā norādīja Arass, Moro sacītais par Bolsonaru liecina, ka prezidents, iespējams, pastrādājis vairākus noziegumus, tostarp licis šķēršļus taisnīguma un patiesības noskaidrošanai. Arass aicināja nopratināt Moro un savākt pierādījumus Moro apgalvojumiem.

Moro atkāpās pēc tam, kad Bolsonaru atcēla no amata federālās policijas ģenerāldirektoru.

Bolsonaru apgalvoja, ka federālās policijas ģenerāldirektors atkāpies pēc paša gribas, bet Moro apgalvoja, ka tā nav taisnība un viņš nav parakstījis atlūgumu.

Bolsonaru tai pašā dienā, kad Moro atkāpās no amata, noliedza, ka vēlētos iegūt informāciju par aktīvajām izmeklēšanām, bet nekomentēja apgalvojumus, ka viņš vēlas federālās policijas vadītāja amata redzēt personu, kas dalītos ar informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!