Foto: AFP/Scanpix/LETA

Brazīlijas Augstākā federālā tiesa otrdien noraidīja lūgumu atbrīvot no ieslodzījumu bijušo prezidentu Luisu Inasiu Lulu da Silvu, kamēr tā izskata sūdzību, kurā apgalvots, ka viņu notiesājušais tiesnesis bijis neobjektīvs.

Tiesa nolēma atlikt debates par jautājumu, vai Seržiu Moru, kurš 2017.gadā, būdams tiesnesis, piesprieda Lulam cietumsodu, bet tagad ir tieslietu ministrs, rīkojies neitrāli. Augstākā federālā tiesa arī noraidīja lūgumu atbrīvot Lulu uz laiku, kamēr tā būs pieņēmusi lēmumu šajā jautājumā.

Moru tiek vainots par to, ka sadarbojies ar eksprezidenta lietu izmeklējošajiem prokuroriem, lai piespriestu Lulam ieslodzījumu un līdz ar to liegtu viņam kandidēt prezidenta vēlēšanās.

Moru un prokurora Deltana Dallanjola īsziņas parāda "pilnīgu atteikšanos no objektivitātes", teikts Lulas advokātu sūdzībā Augstākajai federālajai tiesai.

Šīs īsziņas "atklāj, ka Moru piedāvājis stratēģiskus padomus prokuroriem un devis norādes par jauniem izmeklēšanas virzieniem", vēstīja interneta vietne "The Intercept Brasil", kas publiskoja šīs īsziņas.

Lula 2018.gada aprīlī sāka izciest 12 gadu cietumsodu par korupciju. Tas Lulam tika piespriests par to, ka viņš bija pieņēmis dārgu dzīvokli no būvuzņēmuma OAS par palīdzību šai firmai iegūt pasūtījumus no valsts naftas kompānijas "Petrobras". Apelāciju tiesa vēlāk samazināja sodu līdz astoņiem gadiem 10 mēnešiem.

Lula ieslodzījuma dēļ nevarēja kandidēt pērn notikušajās prezidenta vēlēšanās, kurās būtu gaidāma viņa uzvara, un līdz ar to uzvarēja galēji labējais kandidāts Žairs Bolsonaru, kurš 1.janvārī tika inaugurēts prezidenta amatā.

Bolsonaru iecēla Moru par tieslietu ministru. Moru noliedz, ka Lulas lietas izmeklēšanas laikā būtu rīkojies neētiski. Februārī Lulam tika piespriests 13 gadu cietumsods citā korupcijas lietā. Kreisi noskaņotais politiķis Lula bija Brazīlijas prezidents no 2003. līdz 2010.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!