Foto: Reuters/Scanpix
Brazīlijas federālā prokuratūra tiesnesim lūgusi izvirzīt apsūdzības pret Brazīlijas eksprezidentu Luišu Inasiu Lulas da Silvu, kurš iesaistīts korupcijas skandālā naftas rūpniecības uzņēmumā, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Prokurori izmeklē korupcijas skandālu, kujrā iesaistīts naftas rūpniecības kompānija "Petrobras".

Izmeklēšanas gaitā prokurori pārbauda, vai eksprezidentam un viņa sievai piekrastē pieder nedeklarēts luksusa dzīvoklis piekrastē.

Šajā dzīvoklī remontdarbus veica uzņēmums, kas ir iesaistīts naftas rūpniecības kompānijas "Petrobras" krāpšanas shēmā.

BBC vēsta, ka krāpšanā iesaistītie uzņēmumi devuši kukuļus, lai tādējādi varētu dabūt kontraktus.

Tiesa, pats Silva ir noliedzis, ka viņam piederētu šis dzīvoklis. Viņš norādījis, ka visas apsūdzības pret viņu ir politiski motivētas, informē BBC.

Jau ziņots, ka šī nav pirmā reize, kad Silva tiek apsūdzēts korupcijā.

Vēstīts, ka martā Brazīlijas Augstākās tiesas tiesnesis nobloķēja Silvas stāšanos prezidenta kancelejas vadītāja amatā un nodeva pret viņu ierosināto korupcijas lietu atpakaļ krimināltiesai.

Provizoriskais rīkojums būs spēkā līdz brīdim, kad Augstākā tiesa pilnā sastāvā būs izskatījusi lietu par prezidentes Dilmas Rusefas strīdīgo lēmumu iecelt Silvu kancelejas vadītāja amatā.

Tiek uzskatīts, ka Rusefa piedāvājusi Silvam amatu, lai sagādātu viņam tiesisko imunitāti, kas ļautu izvairīties no aresta.

Pret Silvas iecelšanu augstajā valdības amatā Brazīlijas tiesās iesniegtas vairākas prasības.

Silva, kas vadīja valsti no 2003. gada līdz 2011. gadam un iepriekš bija tautā ļoti populārs, apsūdzēts korupcijā, un Brazīlijas prokuratūra pieprasījusi viņa aizturēšanu.

Silva noliedz savu līdzdalību šajā skandālā, kurā būvfirmas slepenā saziņā ar valsts naftas kompānijas "Petrobras" funkcionāriem izrakstīja šai kompānijai nepamatotus rēķinus par apmēram diviem miljardiem ASV dolāru, kā arī samaksāja milzu kukuļus politiķiem un partijām.

Brazīlijas parlamenta apakšpalātā izveidota komiteju, kurai būs jāizskata jautājums par Rusefas iespējamo atcelšanu no amata saistībā ar korupciju, manipulējot ar valdības rēķiniem budžeta iztrūkumu maskēšanai.

Impīčmenta procedūra pret Rusefu tika sākta jau decembrī, tomēr tiesas to atlika procesuālu jautājumu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!