Foto: AFP/Scanpix/LETA

Brazīlijas policija saistībā ar 25. janvārī Minasžeraisas štatā notikušo raktuvju aizsprosta avāriju, kurā dzīvību zaudēja vismaz 166 cilvēki, aizturējusi astoņus kalnrūpniecības lieluzņēmuma "Vale" darbiniekus, vēsta vietējie mediji.

Aizturēti divi augstākā un divi vidējā ranga vadītāji, kā arī četri tehniskās komandas līdzstrādnieki, vēsta laikraksti "O Globo" un "Folha de Sao Paulo".

Viņi atrodas apcietinājumā Minasžeraisas, Sanpaulu un Riodežaneiro štatos.

Brumadiņu pilsētā 25. janvārī sagrūstot dambim, indīgu notekūdeņu jūra appludināja raktuvju zonu un tuvīno apkaimi. Atbilstoši oficiālajām aplēsēm dzīvību zaudējuši 166 cilvēki, bet 149 tiek uzskatīti par pazudušiem.

Aizturētie tiek turēti aizdomās, ka viņi zinājuši par dambja riskiem, bet problēmas ignorējuši, vēsta tīmekļa medijs UOL.

Viņiem var tikt izvirzītas apsūdzības vairākos simtos noziegumu, arī slepkavībās un ekoloģiskos noziegumos.

Viens no aizturētajiem vadītājiem izdarījis spiedienu uz Vācijas sertifikācijas uzņēmumu "TUeV Sued", lai saņemtu garantijas, ka dambis ir stabils.

Izdoti četru "TUeV Sued" darbinieku aresta orderi, vēsta ziņu aģentūra "Agencia Brasil".

Vairāki abu uzņēmumu darbinieki tika aizturēti jau 29. janvārī, bet pēc desmit dienām atbrīvoti.

"Uzņēmums "Vale" turpinās atbalstīt izmeklēšanu, lai noskaidrotu faktus, kā arī bez ierunām atbalstīt [upuru] ģimenes," apliecināja uzņēmums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!