Foto: AFP/Scanpix/LETA

Brazīlijas policija pirmdien nojaukusi protestētāju nometni pie armijas štāba Braziljā un aizturējusi aptuveni 1200 cilvēkus.

Protestējot pret Luisa Inasiu Lulas da Silvas inaugurāciju prezidenta amatā, kas notika 1. janvārī, Žaira Bolsonaru atbalstītāji svētdien ielauzās Nacionālā kongresa un Augstākās tiesas ēkās, kā arī prezidenta pilī.

Iebrucēji izdemolēja telpas, salaužot mēbeles un un sabojājot mākslas priekšmetus. Viņi arī piekāva piecus žurnālistus.

Bolsonaru, kurš pēc zaudējuma prezidenta vēlēšanās devās uz ASV Floridas štatu, tviterī nosodīja "iebrukumu sabiedriskajās ēkās un to postīšanu", tomēr noraidīja Lulas apsūdzības, ka viņš musinājis savus atbalstītājus uz šādu rīcību.

Brazīlijas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā 30. oktobrī ar nelielu pārsvaru uzvarēja kreisais politiķis Lula, sakaujot galēji labējo Bolsonaru. Lula saņēma 50,9% balsu, bet Bolsonaru – 49,1%.

Bolsonaru līdz šim nav nepārprotami atzinis savu sakāvi.

Pēc svētdien notikušās vardarbības Augstākā tiesa deva rīkojumu 24 stundu laikā nojaukt protestētāju nometnes, tai skaitā pie armijas štāba Braziljā esošo. Policijas operācijā tika aizturēti aptuveni 1200 cilvēki. Vēl aptuveni 230 protestētāji tika aizturēti svētdien.

Brazīlijas Augstākā tiesa pirmdien uz 90 dienām atstādināja no amata Braziljas gubernatoru Ibaneisu Rošu, jo viņš neko nav darījis, lai garantētu sabiedrisko drošību, kaut gan viss liecinājis, ka izcelsies vardarbība. Roša tiek uzskatīts par Bolsonaru sabiedroto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!