Foto: AFP/Scanpix

Brazīlijas policija ar karavīru, helikopteru un bruņutransportieru atbalstu svētdien iegājusi graustu rajonos pie Riodežaneiro starptautiskās lidostas, kas ir kārtējā operācija centienos iegūt kontroli pār narkobandu pārvaldītajām pilsētas daļām, gatavojoties 2014. gada Pasaules kausam futbolā un 2016. gada Vasaras olimpiskajām spēlēm, vēsta raidsabiedrība BBC.

Operācijā piedalījās vairāk nekā 1300 drošības dienestu darbinieku, kas nesastapa nekādu bandu pretestību. "Operācija bija veiksmīga, šī svarīgā apkārtne tika ieņemta bez neviena šāviena," Brazīlijas televīzijā paziņoja militārās policijas pulkvedis Frederiko Kaldass.

Trīs stundas pēc drošības spēku ierašanās policija pār graustiem uzvilka Brazīlijas un Riodežaneiro karogu, lai demonstrētu, ka varas iestādes tagad kontrolē apkaimi, kur gadu desmitiem saimniekoja narkotirgotāju bandas. Operācijas laikā veikti vairāki aresti un konfiscētas narkotikas, kā arī ieroči.

Pie lidostas esošos graustus bija svarīgi pārņemt, lai padarītu drošāku ceļu uz un no starptautiskās lidostas. Kopš 2008. gada varas iestādes drošības uzlabošanas programmas ietvaros jau ir pārņēmušas aptuveni 30 Riodežaneiro graustu rajonus.

Programma jau ir samazinājusi noziedzības rādītājus pārņemto graustu apkārtnē un to iekšienē. Tomēr pilsētā ir vairāk nekā 600 graustu rajonu un kritiķi norāda, ka programma vērsta tikai uz bagāto un tūristu iecienīto rajonu, kā arī Pasaules kausa futbolā un Olimpisko spēļu norises vietu apkārtnes nodrošināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!