Foto: EPA/LETA
Brazīlijā 31. oktobrī notiks prezidenta vēlēšanu otrā kārta. Valdošās Darba partijas kandidāte Dilma Rusefa apsteigusi savus sāncenšus, taču nav spējusi savākt nepieciešamo vairākumu uzvarai vēlēšanu pirmajā kārtā, pirmdien vēsta ārvalstu mediji.

Pēc 99,96% balsu saskaitīšanas, Rusefa ieguvusi 46,99% vēlētāju atbalstu, savukārt viņas galvenais konkurents - bijušais Sanpaulu štata gubernators Hosē Serra ieguvis 32,62% balsu. Trešo vietu ieņēma bijusī vides ministre, Zaļās partijas kandidāte Marina Silva.

Svētdien Brazīlijā notiek prezidenta vēlēšanas un pirmo reizi šajā amatā varētu tik ievēlēta sieviete - par ierēdni kļuvusī bijusī marksistu partizāne Dilma Rusefa.

62 gadus vecā Rusefa, kura uz vēlēšanām veica plastisko operāciju un mainīja tēlu, vairumam brazīliešu bija nezināma, līdz viņu par savu vēlamo varas pārmantotāju nosauca sabiedrībā ārkārtīgi populārais līdzšinējais prezidents Luišs Inasiu Lulas da Silva.

Lai arī viņai nav Lulas harizmas un siltuma, ar prezidenta atbalstu bija pietiekami, lai vairums vēlētāju nosliektos viņas pusē, it īpaši nabadzīgo vidū, kuri bijuši ieguvēji no labklājības programmām Lulas astoņus gadus ilgās valdīšanas laikā.

Rusefa bieži atkārtojusi, ka turpinās sava priekšgājēja politiku, taču par viņas uzskatiem ir maz zināms.

Biežāk tiek apspriesta viņas pagātne pirms 40 gadiem, kad viņa piedalījās vardarbīgajā marksistu pagrīdē, kas vēlējās gāzt toreizējo militāro diktatūru. Viņas aktivitātes noveda pie aresta 1970. gadā un trīs gadu cietumsoda, kura izciešanas laikā viņa tikusi spīdzināta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!