Foto: AFP/Scanpix

Ar paziņojumu, ka vēlas dzīvot kā sieviete, klajā nācis ASV karavīrs Bredlijs Menings, kuram par slepenas informācijas nodošanu vietnei "WikiLeaks" piespriesti 35 gadi cietumā, vēsta raidsabiedrība BBC.


"Es esmu Čelsija Meninga. Es esmu sieviete," raidsabiedrībai NBC nodotā paziņojumā pauž Menings.

25 gadus vecais karavīrs esot juties kā sieviete jau kopš bērnības. Viņš vēloties sākt hormonu terapiju un tikt saukts par Čelsiju. Notiesātais karavīrs ir gatavs tiesāties, ja varas iestādes viņam cietumā nenodrošinās hormonu terapiju, paziņoja Meninga civilais advokāts Deivids Kombs. Menings gan nav norādījis, vai vēlas veikt dzimuma maiņas operāciju.

"Galvenais mērķis ir justies ērti savā ādā un būt par personu, par kuru viņai nekad nav bijusi iespēja kļūt," norāda advokāts.

Uz jautājumu, kāpēc Menings ar šo paziņojumu nācis klajā tikai pēc tiesas sprieduma, jurists atbildēja, ka "Čelsija nevēlējās, lai tas aizēno prāvu".

Meninga dzimuma identitātes problēmas bija viens no galvenajiem aizstāvības argumentiem tiesas prāvas laikā. Armijas psihiatrs Deivids Moltons liecināja, ka dokumentu nopludināšanas laikā Menings juties draugu un ģimenes pamests. Tāpat karavīrs vēlējies kļūt par sievieti – viņam bijuši "dzimuma identitātes traucējumi", atklāj psihiatrs. Menings psihiatram nosūtījis fotogrāfiju, kurā redzams ar parūku un uzkrāsotām lūpām.

Menings armijā iestājās 2007. gadā, lai varētu samaksāt par studijām un, saskaņā ar kara tribunāla aiztāvības liecību, lai tiktu vaļā no vēlmes kļūt par sievieti. Karavīrs tika apmācīts par izlūkošanas analītiķi un 2009. gadā nosūtīts uz Irāku.

Jūlijā tiesa Meningu atzina par vainīgu spiegošanā, zādzībā un citos pārkāpumos, par ko karavīram draudēja līdz pat 90 gadu cietumsods.

Menings tiesā pauda nožēlu par ASV nodarīto kaitējumu. Prokurors pieprasīja 60 gadu ieslodzījumu, bet tiesa nolēma karavīru sodīt ar 35 gadiem.

Menings ir atzinis, ka vietnei "WikiLeaks" 2010. gadā nodevis simtiem tūkstošus kaujas ziņojumu un diplomātiskās sarakstes dokumentu. Savu rīcību viņš skaidroja ar vēlmi rosināt atklātu sabiedrības diskusiju par ASV ārpolitiku un militāro darbību.

ASV izlūkdienesta analītiķi Meningu apcietināja 2010. gada jūlijā, kad viņš dienēja Irākā. Varas iestādēm bija radušās aizdomas, ka karavīrs nopludina slepenu informāciju Džuliana Asanža dibinātajai interneta vietnei "WikiLeaks"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!