Foto: AFP/Scanpix
Norvēģu ekstrēmista Andersa Bēringa Breivika, kurš tiek tiesātas par 77 cilvēku nogalināšanu teroraktos Norvēģijā pagājušā gada jūlijā, apsardze speciālā cietuma nodaļā varētu izmaksāt 5000 dolāru (2800 latu) dienā, vēsta ārvalstu mediji.

Nodaļā, kura speciāli Breivikam tiek veidota Ilas cietumā, strādās 20 cilvēku. Tikai apsardze vien ik dienas te izmaksās piecus tūkstošus dolāru, atsaucoties uz laikrakstu "Verdens Gang", vēsta aģentūra "Itar-Tass".

Cietuma ēkas daļas pārveide par psihiatrisko nodaļu izmaksā aptuveni 330 tūkstošus dolāru (185 tūkstoši latu). Breiviks tiks turēts Ilas cietumā neatkarīgi no tā, vai viņam piespriedīs cietumsodu, vai iespiedu ārstēšanos.

Spriedumu Breivika lietā Norvēģijas tiesa paziņos 24. augustā.

Jau vēstīts, ka tiesas prāva sākās 16.aprīlī, un tās galvenais uzdevums ir noskaidrot, vai Breiviks ir atzīstams par krimināli psihiski veselu un saucamu pie atbildības.

Jaunā psihiatriskajā ekspertīzē, kuras rezultāti tika publiskoti 10.aprīlī, konstatēts, ka labējais ekstrēmists ir garīgi pieskaitāms, lai gan iepriekš veiktajā psihiatriskajā ekspertīzē Bērings-Breivīks tika atzīts par garīgi nepieskaitāmu, kas nozīmēja, ka viņam nevarētu piespriest cietumsodu, bet gan ārstēšanos psihiatriskajā slimnīcā.

Norvēģijas prokuratūra Breivikam 21. jūnijā pieprasīja piespriest obligāto ārstēšanos psihiatriskajā klīnikā.

Lēmumu par Breivika pieskaitāmību un spēju atbildēt par savu rīcību pieņems tiesnesis.

Breiviks pērn 22.jūlijā sarīkoja divus teroraktus. Ekstrēmists atzīst, ka sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur viņš nogalināja 69 cilvēkus. Tomēr viņš neatzīst, ka ir pastrādājis ko krimināli sodāmu, apgalvojot, ka uzbrukumi bijuši "preventīvs pasākums", lai pasargātu Eiropu no "musulmaņu invāzijas".

Breiviks ir apsūdzēts par terorakta un apzinātu slepkavību īstenošanu. Maksimālais sods, kas draud par šādām apsūdzībām, ir līdz pat 21 gadu ilgs ieslodzījums, un šo termiņu var pagarināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!