Foto: AFP/Scanpix
Norvēģu terorista Andersa Bēringa Breivika uzbrukumā Tīrifjordena ezera Utejas salā, kāds jaunietis no uzbrucēja paglābies aukstajā ezera ūdenī, kur palicis līdz ieradusies policija, vēsta raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz cietušā stāstīto otrdien tiesas sēdē Oslo.

18. gadus vecais Espens Miklebusts, kuram Breivika raidīta lode bija virspusēji ievainojusi muguru, ieskrēja ezerā uz aizpeldēja līdz laivai, kura jau bijusi pilna ar satrauktiem jauniešiem. Viņam iedeva glābšanas vesti un ūdenī viņš pavadīja visi laiku, līdz ieradās policija.

Izdzirdot šāvienus, Miklebusts sākumā domājis, ka tie ir daļa no kādām apmācībām, bet tad ieraudzījis panikā bēgošus cilvēkus un meties ledainajā Tīrifjordena ezera ūdenī.

Atrodoties ezerā, jaunietis redzējis, kā lodes triecas ūdenī. Kad policija ar laivu ieradusies jauniešiem pakaļ, Miklebusts ūdenī pamanījis vairāku nogalinātu cilvēku ķermeņus.

Breiviks esot uzvedies "tik mierīgi, cik vien mierīgs cilvēks var būt", pastāstīja cietušais. "Viņš staigāja apkārt it kā nekas nebūtu noticis," atceras jaunietis. Breiviku viņš uzskatījis par neonacistu tā kārtīgās frizūras dēļ un tāpēc, ka viņš uzbrucis tieši Darba partijas jauniešu nometnei.

Jau vēstīts, ka tiesas prāva pret Breiviku sākta 16. aprīlī. Breiviks ir apsūdzēts par terorakta un apzinātu slepkavību īstenošanu. Maksimālais sods, kas draud par šādām apsūdzībām, ir līdz pat 21 gadu ilgs ieslodzījums, lai gan šo termiņu var pagarināt.

Pērn 22.jūlijā Breiviks sarīkoja divus teroraktus. Ekstrēmists atzīst, ka sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur ekstrēmists nogalināja 69 cilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!