Foto: Reuters/Scanpix
Norvēģu terorista Andersa Bēringa Breivika uzbrukumā Utejas salā, kāda meitene izdzīvojusi, paslēpjoties zem cita upura ķermeņa, cietusī pastāstījusi ceturtdien tiesas sēdes laikā Oslo. Par to vēsta raidsabiedrība BBC.

Ingvilda Lerena Stensruda tiesai pastāstīja par šausminošajiem mirkļiem, ko piedzīvojusi 22. jūlijā Tīrifjordena ezera Utejas salā.

17 gadu vecā meitene pirmos šāvienus izdzirdējusi, kad devusies uz salas galveno ēku pēc mobilā telefona lādētāja. Sākumā viņa nav sapratusi, ka troksnis ir šāvieni, bet, kad pārējie sākuši bēgt, viņa tiem sekojusi. Viņa paslēpusies kafejnīcā aiz klavierēm.

Breiviks ienācis kafejnīcā un sācis šaut, ievainojot Stensrudu un nogalinot blakus esošu meiteni, kuras ķermenis uzkritis viņai virsū. Meitene nekustīgi palikusi zem tā, kamēr Breiviks turpināja šaut. Kad meitene sadūšojusies un paskatījusies augšup, viņa ieraudzījusi vēl divus izdzīvojušos. Breiviks neesot izrādījis nekādas emocijas. Viņa paņēmusi mirušās meitenes mobilo tālruni, bet ārkārtas dienestus nav izdevies sazvanīt. Tad meitene piezvanījusi savai mātei un pateikusi, ka ir sašauta.

Jau vēstīts, ka tiesas prāva pret Breiviku sākta 16. aprīlī. Breiviks ir apsūdzēts par terorakta un apzinātu slepkavību īstenošanu. Maksimālais sods, kas draud par šādām apsūdzībām, ir līdz pat 21 gadu ilgs ieslodzījums, lai gan šo termiņu var pagarināt.

Pērn 22.jūlijā Breiviks sarīkoja divus teroraktus. Ekstrēmists atzīst, ka sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur ekstrēmists nogalināja 69 cilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!