Foto: Reuters/Scanpix
Norvēģu ekstrēmists Anderss Berings Breiviks, kuru tiesā par 77 cilvēku nogalināšanu teroraktos pagājušā gada vasarā, paziņojis, ka nepārsūdzēs notiesājošu lēmumu, ja tiesa atzīs viņu par pieskaitāmu, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Nav pilnīgi nekādas vajadzības pārsūdzēt [spriedumu, kurā Breiviks atīzts par vainīgu teroraktu rīkošanā], ja es esmu atzīts par saucamu pie kriminālatbildības," Breiviks ceturtdien paziņoja tiesā.

Iepriekš Breiviks atzina, ka ir sarīkojis teroraktus, bet noliedza savu vainu, apgalvojot, ka viņš aizstāvēja Norvēģiju no multikulturālisma.

Ja tiesa Breiviku atzīs par pieskaitāmu, viņš saņems cietumsodu, bet pretējā gadījumā viņam draud piespiedu ārstēšana psihiatriskajā slimnīcā.

Breiviks vēla tikt atzīts par garīgi veselu, lai pierādītu, ka viņa rīcībai ir bijusi racionālu, ideoloģisku motīvu vadīta.

Jau vēstīts, ka tiesas prāva pret Breiviku sākta 16. aprīlī. Breiviks ir apsūdzēts par terorakta un apzinātu slepkavību īstenošanu. Maksimālais sods, kas draud par šādām apsūdzībām, ir līdz pat 21 gadu ilgs ieslodzījums, lai gan šo termiņu var pagarināt.

Pērn 22.jūlijā Breiviks sarīkoja divus teroraktus. Ekstrēmists atzīst, ka sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur ekstrēmists nogalināja 69 cilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!