Foto: AFP/Scanpix
Anderss Bērings-Breiviks, kurš atbildīgs par pagājušajā gada traģisko Norvēģijas slaktiņu, apsvēris iespēju nogalināt ASV prezidentu Baraku Obamu, ziņo Norvēģijas mediji.

Obama 2009. gadā bijis vizītē Oslo, kur saņēmis Nobela Miera prēmiju. Breiviks, kurš sevi pasludinājis par „Eiropeisku anti-Marksistu”, vēlējies nogalināt ASV prezidentu, tādējādi protestējot tieši pret miera prēmijas pasniegšanu, jo pēc Breivika domām tā parasti tiek piešķirta cilvēkiem ar kreisiem uzskatiem, svētdien ziņo laikraksts „Dagbladet”.

Nopratināšanā Breiviks atzina, ka bija izplānojis maskēties policista formas tērpā un nogalināt Obamu, izmantojot ar sprāgstvielām piepildītu automobili, tomēr atmetis šim plānam ar roku, jo sapratis, ka to īstenot būtu grūti, vēsta „Dagbladet”.

Atgādinām, ka 33 gadus vecais Breiviks pagājušā gada jūlijā Norvēģijā nogalināja 77 cilvēkus. Lielākā daļa bojāgājušo bija valdošās Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnes dalībnieki.

Breiviks atzinis slepkavības, tomēr nekādu vainas izjūtu viņš nav izjutis, par pamatojumu slaktiņam viņš minējis naidu pret musulmaņiem un neapmierinātību ar Norvēģijas valdības īstenoto elastīgo imigrācijas politiku. Breivikam draud 21 gada cietumsods, kas ir maksimālais iespējamais cietumsods Norvēģijā.

Naudu plānotajiem uzbrukumiem viņš pelnīja, pārdodot viltotus izglītības diplomus internetā, vēsta tabloīds „Verdens Gang”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!