Foto: AFP/Scanpix

Norvēģu terorists Anderss Bērings Breiviks, kurš izcieš tam piespriesto 21 gada cietumsodu par 77 cilvēku nogalināšanu 2011. gada vasarā, ir paziņojis, ka cietumā pret viņu slikti izturas un ka ir pārkāptas viņa tiesības, atsaucoties uz Norvēģijas medijiem, vēsta aģentūra ”RIA Novosti”.

Breiviks uzrakstījis sūdzību Ieslodzījuma vietu pārvaldei, norādot, ka cietuma vadība pārkāpj valsts konstitūciju un Eiropas cilvēktiesību konvenciju. Savus dzīves apstākļus cietumā Breiviks raksturo kā „spīdzināšanu", vēsta mediji.

Breiviks kopš aresta brīža 2011. gada jūlijā atrodas īpašā, paaugstinātas drošības cietuma nodaļā Ilā. Mediji vēsta, ka terorists ir trīs istabu kamerā, kurā ir arī trenažieris. Pastaigām speciālā pagalmā ieslodzītajam esot atvēlēta stunda laika dienā. Komunikācija ar cietuma personālu ir samazināta līdz minimumam - tam ir atvēlētas tikai dažas minūtes dienā, norāda mediji.

Pēc sprieduma paziņošanas 2012. gada augustā Breivika apcietinājuma apstākļi kļuva stingrāki, norāda aģentūra. Notiesātajam aizliedza izmantot klēpjdatoru, kurš bija pieejams tiesāšanas laikā. Tāpat cietuma darbinieki rūpīgi pārbauda pasta sūtījumus, kurus Breiviks saņem, vai vēlas nosūtīt. Kopš augusta kontroles dienests jau ir aizturējis 150 terorista vēstules. Breiviks uzskata, ka tādā veidā ir pārkāptas viņa tiesības uz vārda brīvību, raksta mediji.

„Vēstules pārsvarā adresētas tiem, kuri piekrīt viņa idejām. Viņš raksta par tagadni un nākotni. Tajās nav aicinājumi uz vardarbību vai teroru," žurnālistiem paskaidroja Breivika advokāts Turds Jordets.

Pirms tiesas sprieduma nolasīšanas Breiviks paziņoja, ka neiebilst pret atlikušās dzīves pavadīšanu vieninieka kamerā un neizjūt komunikācijas deficītu, norāda aģentūra.


Jau vēstīts 24. augustā tiesa Breivikam par teroraktu sarīkošanu un 77 cilvēku nogalināšanu piesprieda maksimālo - 21 gadu cietumsodu ar iespēju termiņu pagarināt.

Breiviks pērn 22.jūlijā sarīkoja divus teroraktus. Ekstrēmists atzīst, ka sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur viņš nogalināja 69 cilvēkus. Tomēr viņš neatzīst, ka ir pastrādājis ko krimināli sodāmu, apgalvojot, ka uzbrukumi bijuši "preventīvs pasākums", lai pasargātu Eiropu no "musulmaņu invāzijas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!