Foto: AFP/Scanpix

Norvēģijas terorists Anderss Bērings-Breivīks, kurš 2011. gadā nogalināja 77 cilvēkus, no cietuma mēģina izveidot teroristisku grupējumu, vēsta "The Independent".

Šādas aizdomas Norvēģijas drošības iestādēm radušās pēc Breivīka aktīvas darbības internetā, kur viņš caur elektronisko pastu sarakstījies ar gandrīz simts līdz šim viņam nepazīstamiem cilvēkiem.

Saskaņā ar iegūtajiem datiem, pārtvertas ap 220 Breivīka rakstītās vēstules. Policija, kas pārbaudīja vēstuļu adresātus, norādījusi, ka ar šiem cilvēkiem terorists līdz šim nebija pazīstams, tāpēc pieņemts lēmums pastiprināt kontroli pār viņu.

"Mēs baidāmies, ka viņš ar vēstuļu palīdzību izveidos noziedzīgu grupējumu, kas pildīs pretlikumīgas darbības," atzīmē norvēģu varasiestāžu pārstāvji.

Pagaidām drošības iestādes ir limitējušas Breivīka iespējas nosūtīt vēstules masveidā. "Breivīkam nav nekādu nodomu veidot parastas draudzīgas attiecības. Viņa stratēģija, izskatās, ir nosūtīt pēc iespējas vairāk vēstuļu un izveidot pēc iespējas vairāk kontaktu," atzīmē norvēģu ierēdņi.

Septembrī norvēģu terorists atkārtoti paziņojis, ka vēlas dibināt fašistisku partiju, jo tas varētu novērst viņa sarīkotā slaktiņa atkārtošanos.

Kā zināms, 2011. gada jūlijā Breivīks sarīkoja sprādzienu galvaspilsētas Oslo valdības ēku rajonā, bet pēc tam atklāja uguni valdošās partijas jauniešu vasaras nometnē. Uzbrukumos gāja bojā 77 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!