Foto: Reuters/Scanpix

'Brexit' atbalstītāji pirmdien uzsākuši kampaņu finanšu ministra Filipa Hamonda gāšanai, apgalvojot, ka viņš iesaistījies sazvērestībā nolūkā apturēt Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Domstarpības par "Brexit" atkal uzliesmojušas pēc tam, kad premjerministre Terēza Meja jūnijā notikušajās vēlēšanās zaudēja absolūto parlamentāro vairākumu.

Tas izsaucis jaunu spiedienu uz Meju, daļai politiķu un sabiedrības mēģinot panākt tā dēvēto "mīksto Brexit".

Arī Hamonds aicina Lielbritānijas ekonomikas vārdā izšķirties par ilgstošu un pakāpenisku izstāšanās procesu, kamēr "Brexit" aizstāvji prasa izšķirīgu rīcību, lai faktiskā Apvienotās Karalistes dalība ES tiktu pārtraukta līdz ar izstāšanās sarunu noslēgumu 2019. gada martā.

Tas licis "Brexit" kampaņas atbalsta organizācijai "Leave.EU" tagad vērsties pret Hamondu.

"Viņš iesaistījies Vestminsteras deputātu kliķē, kas uzskata, ka, novilcinot izstāšanos, viņi var mainīt to 52% gribu, kas, par spīti politiskās elites draudiem, saņēmās drosmi paust savu pārliecību pie balsošanas urnām," Hamonda vēlēšanu apgabala vēlētājiem adresētajā vēstulē norādījis "Leave.EU" priekšsēdētājs Ārons Benkss.

Taču Lielbritānijā nav mehānisma parlamenta deputāta atsaukšanai, un vēlētājiem sava pārstāvja nomainīšanai jāgaida līdz kārtējām vēlēšanām, kas šobrīd paredzētas tikai 2022. gadā.

Tomēr "Leave.EU" mudina savus atbalstītājus izdarīt spiedienu uz vietējo Konservatīvās partijas nodaļu, lai tā nākamajās vēlēšanās Hamondu vairs neizvirzītu kā savu kandidātu.

"Leave.EU" vērsusies arī pret iekšlietu ministri Emberu Radu, kas jūnijā savu vietu saglabāja vien ar nelielu balsu vairākumu.

Daudzi vēlētāji sākuši bažīties par valdības šķietami neizlēmīgo nostāju "Brexit" jautājumā un prasa atteikties no ilgstoša pārejas perioda, nodrošinot tūlītēju imigrācijas apturēšanu no ES.

"Pienācis laiks tautai dot prettriecienu un atgādināt elitei par referendumu," uzsvērts "Leave.EU" paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!