Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) bez pārejas vienošanās būtu pilnīga katastrofa, trešdien brīdināja Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers.

"Riski neorganizētai Lielbritānijas aiziešanai no ES ir skaidri - tā būtu pilnīga katastrofa," Briselē sacīja Junkers.

Šī iemesla dēļ EK un ES dalībvalstis smagi strādā, lai izvairītos no šī scenārija, piebilda Junkers. "Bet lai sanāktu pieklājīgs tango, ir vajadzīgi divi," viņš piebilda, šādi norādot uz politiskajiem izaicinājumiem Lielbritānijā.

ES trešdien pieņēma rezerves plānus, lai aizsargātu gaisa satiksmi un finanšu nozari gadījumā, ja Lielbritānija pametīs bloku bez izstāšanās vienošanās.

ES arī solīja, ka Lielbritānijas pilsoņi, kas dzīvo citās ES valstīs, turpinās baudīt ES iedzīvotāju tiesības, ja Lielbritānija rīkosies līdzīgi attiecībā uz tur dzīvojošajiem citu ES valstu pilsoņiem.

Eiropas Komisija (EK) paziņoja, ka strādā pie tā, lai nodrošinātu, ka nepieciešamie pasākumi var stāties spēkā 2019. gada 30. martā, ja dienu pirms tam būs noticis nekontrolēts "Brexit".

Rezerves plāns aptver 14 jomas, kurās "Brexit" bez vienošanās radītu milzīgus traucējumus pilsoņiem un uzņēmumiem. Plāns aptver tādas jomas kā finanšu pakalpojumi, gaisa satiksme un muita.

Piemēram, rezerves plāns ļaus Lielbritānijā bāzētajiem finanšu pakalpojumu sniedzējiem piekļūt Eiropas tirgiem vēl 12 mēnešus pēc "Brexit".

Brisele cer, ka šo plānu nenāksies īstenot, un Lielbritānijas premjerministrei Terēzai Mejai izdosies panākt "Brexit" vienošanās apstiprināšanu parlamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!