Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Mokošais "Brexit" process ir iedarbojies kā "vakcīna" pret propagandu, kas tiek vērsta pret Eiropas Savienību (ES), otrdien apgalvoja Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

Tusks izteicās pēc tam, kad ES valstu līderi tikās Briselē, lai apspriestu Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu rezultātus, saskaņā ar kuriem nacionālistu un eiroskeptiķu partijas šajās vēlēšanās ir guvušas panākumus, bet ne tik lielus, kā daži bija prognozējuši.

"Kad eiropieši redz, ko "Brexit" nozīmē praksē, arī viņi izdara secinājumus," Tusks paziņoja samita noslēguma preses konferencē. ""Brexit" ir bijis vakcīna pret anti-ES propagandu un viltus ziņām," sacīja Tusks.

"Lielais vairākums balsoja par efektīvāku, stiprāku un vienotu ES, noraidot tos, kuri grib vāju Eiropu. Tā ir spēcīga zīme. Cilvēkiem kļūstot proeiropeiskākiem, dažas nozīmīgas eiroskeptiķu partijas ir atmetušas lozungus pret ES un parādījušas sevi kā ES reformatorus. Tā ir pozitīva attīstība," turpināja Tusks, "man nav šaubu par to, ka viens no iemesliem, kāpēc cilvēki kontinentā balsoja par proeiropeisku vairākumu, ir arī "Brexit"."

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja bija starp ES valstu līderiem, kas sapulcējās Briselē apspriest bloka vadību nākotnē, bet Tusks sacīja, ka "Brexit" netika apspriests.

Meja informēja savus kolēģus par viņas atkāpšanās paziņojumu, bet Tusks uzstāja, ka viņas klātbūtne samitā bija "kaut kas ļoti dabisks". "Viņa vēl ir Lielbritānijas premjerministre un Lielbritānija vēl ir ES locekle," teica Tusks, "mēs visi šeit apzināmies, kāds šodien ir lietu stāvoklis Londonā. Nekā daudzsološa, es teiktu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!