Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama svētdien brīdinājis, ka gadījumā, ja britu vēlētāji jūnijā paredzētajā referendumā atbalstītu savas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES), Lielbritānijas ietekme pasaulē samazinātos un valstij varētu būt vajadzīgi pieci līdz desmit gadi, lai saskaņotu tirdzniecības līgumu ar ASV.

Kā viņš norādījis intervijā raidsabiedrībai BBC, Londonai atsevišķi neizdotos par kaut ko vienoties ar ASV ātrāk nekā Eiropas Savienībai.

"Mēs neatteiksimies no centieniem vienoties par tirdzniecības līgumu ar mūsu lielāko tirdzniecības partneri - Eiropas tirgu," paziņojis ASV prezidents, kas svētdien noslēdz vizīti Lielbritānijā.

Piektdien Obama jau lika britiem saprast, ka pēc izstāšanās no ES viņiem tirdzniecības sarunās ar ASV nāktos palikt "pašā rindas galā".

Lielbritānijā 23. jūnijā notiks referendums par valsts turpmāko dalību ES. Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka izstāšanās atbalstītāju un pretinieku skaits ir teju vienāds, bet aptuveni piektdaļa vēlētāju vēl nav izlēmuši, kā balsos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!