Foto: AFP/Scanpix/LETA

Apvienotās Karalistes ekonomika ir par 2,5% mazāka par to, kāda tā varēja būt, ja briti referendumā būtu nobalsojuši par palikšanu Eiropas Savienības sastāvā, atsaucoties uz domnīcas "Eiropas reformu centrs" aplēsēm, raksta medijs "Politico".

Svētdien publiskotā pētījumā domnīca apgalvo, ka Lielbritānijas ekonomika jau šobrīd – pirms oficiālas bloka pamešanas – gadā zaudē ap 26 miljardiem mārciņu (ap 29 miljardiem eiro) jeb ap 500 miljoniem mārciņu (560 miljoniem eiro) nedēļā.

Šie aprēķini ir krasā pretrunā ar "Brexit" kampaņas līderu pirms referenduma paustajiem apgalvojumiem, ka Apvienotā Karaliste turpmāk varēs paturēt sev aptuveni 350 miljonus mārciņu (ap 392 miljonus eiro) nedēļā, kurus tā esot spiesta iemaksāt ES budžetā. Šo apgalvojumu gan jau kampaņas laikā apšaubīja dažādi eksperti, bet tūlīt pēc referenduma centās mīkstināt arī paši "Brexit" līderi.

Video kā "Brexit" kampaņas redzamākā seja Nigels Farāžs īsi pēc referenduma atzīst, ka apgalvojums par naudas ietaupīšanu 350 miljonu apmērā nedēļā bijusi "viena no kampaņas kļūdām":

Kopš referenduma Lielbritānija kļuvusi par lēnāk augošo attīstīto ekonomiku. "Lielbritānijas ekonomika pieaugusi par 3,1% kopš 2016. gada. Salīdzinot ar 22 attīstītāko ekonomiku vidējo rādītāju 5,2, tas atpaliek par 2,1 procentpunktu, kas ir tuvs mūsu aprēķiniem par "Brexit" izmaksām," teikts pētījumā.

Līdz šim par liela apjoma atlaišanām Britu salās gadījumā, ja Lielbritānija izstāsies bez līguma ar Eiropas Savienību, brīdinājušas tādas kompānijas kā "Airbus" un "BMW". Līdz šim sarunas par to bijušas problemātiskas, ņemot vērā Eiropas Savienības 27 dalībvalstu noraidošo attieksmi pret britu premjeres Terēzas Mejas plānu, kas Apvienotajai Karalistei ļautu palikt vienotajā preču un lauksaimniecības produktu tirgū. To noraidījuši pat "Brexit" aizstāvji viņas pašas valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!