Foto: EPA/Scanpix/LETA

Lielbritānija un Eiropas Savienība, visticamāk, neveiks ievērības cienīgus labojumus "Brexit" plānā, atsaucoties uz izpētes centra "Lielbritānija, mainot Eiropu" (UKICE) paziņojumiem, vēsta aģentūra "Reuters".

Par spīti Lielbritānijas ekonomiskajām grūtībām pēc Eiropas Savienības (ES) pamešanas un Lielbritānijas iedzīvotāju zemajam atbalstam pret "Brexit", gaidāms, ka ievērojamas pārmaiņas ES un Lielbritānijas attiecībās nebūs manāmas, savā paziņojumā vēsta UKICE.

"Šādu sarunu norises iespējamība ir niecīga," komentēja izpētes centra direktors Anands Menons.

Decembrī notikušajās aptaujās redzams, ka 56% iedzīvotāju balsotu par atkārtotu pievienošanos ES. Pērnā gada februārī šis skaitlis bija 45%. Par spīti šiem rezultātiem Lielbritānijas vadošā konservatīvā partija paliek uzticīga "Brexit".

Sarunas starp Lielbritāniju un ES turpinās par to, kā īstenot kārtību pēc "Brexit". Tas saistās arī ar Lielbritānijas sastāvā esošās Ziemeļīrijas atvērto robežu ar ES dalībvalsti Īriju.

"Tūlītējs izaicinājums ir atrisināt problēmas kas saistās ar Ziemeļīrijas protokolu, tomēr bez tā ir arī citi aktuāli jautājumi. Tie saistās ar datu apmaiņu, elektriskajām automašīnām un zvejniecību," minēts paziņojumā.

Lielbritānijas un ES attiecības nav atrisinātas vai stabilas, bet maz ticams, ka kāda no iesaistītajām pusēm pēc četrus gadus ilgušām politiskajām nesaskaņām vēlas no jauna izvērtēt "Apmaiņas un Sadarbības vienošanos" (TCA). Tā tika parakstīta 2020. gada decembrī.

"Izskatās, ka abās iesaistītajās pusēs ir maz politiskās telpas, lai pārskatītu savstarpējās attiecības vai atkārtoti apskatītu TCA. Tuvākajā nākotne progress attiecībās varētu būt lēns," skaidrots ziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!