Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienībai (ES) un Lielbritānijai joprojām ir atšķirīgi viedokļi trijos jautājumos - par zvejniecību, garantijām par godīgu konkurenci un veidiem, kā atrisināt konfliktus nākotnē. Citos jautājumos abas puses ir tuvāk vienošanās panākšanai, atsaucoties uz ES diplomātu teikto, raksta aģentūra "Reuters".

"Mēs esam gan tuvu, gan tālu. Šķiet, ka mēs esam ļoti tuvu vienošanās panākšanai par lielāko daļu jautājumu, taču joprojām pastāv domstarpības par trim strīdīgajiem jautājumiem, " aģentūrai klāstīja ES diplomāts.

Ceturtdien "Brexit" sarunas tika apturētas pēc tam, kad vienam no ES sarunvedējiem bija pozitīvs Covid-19 tests. Tomēr amatpersonas turpinājušas sarunas attālināti.

Jebkurš sarunu dalībnieku panāktais nolīgums vēl jāapstiprina visām ES valstīm, kā arī Eiropas Parlamentam, lai tas stātos spēkā.

Lielbritānija 31. janvārī atstāja ES. Izstāšanos pavadīja arī dokuments, kuru dēvē par "izstāšanās līgumu". Savukārt par to, kādas konkrēti būs Londonas–Briseles attiecības, Lielbritānijai esot jau ārpus bloka, bija plānots runāt pēc 31. janvāra jeb tā saucamajā pārejas periodā, kura laikā Londona turpinās ievērot ES noteikumus un tirdzniecība starp abiem aktoriem noritēs tāpat kā iepriekš. Šis pārejas periods noslēgsies 31. decembrī, un termiņš, līdz kuram to varēja pagarināt, jau ir pagājis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!