Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers otrdien potenciālos Lielbritānijas premjerministra amata kandidātus brīdināja, ka Eiropas Savienība nekad neiesaistīsies jaunās sarunās par "Brexit" vienošanos, kas panākta ar līdzšinējo britu premjeri Terēzu Meju.

Vairāki britu Konservatīvās partijas deputāti, kas cer kļūt par Mejas pēcteci premjera amatā, ir pauduši pārliecību, ka spētu panākt labākus nosacījumus valsts aiziešanai no Eiropas Savienības (ES). Tomēr Junkers intervijā izdevumam "Politico" uzstāja, ka vienīgā iespējamā ir vienošanās, kuru Meja parakstīja novembrī, bet nespēja panākt tās pieņemšanu Lielbritānijas parlamentā.

"Mēs esam noslēguši Izstāšanās līgumu ar Terēzu Meju," sacīja EK prezidents. "Tā nav vienošanās starp Terēzu Meju un Junkeru, tā ir vienošanās starp Lielbritāniju un ES. Tā būs jāievēro ikvienam, kurš kļūs par nākamo britu premjerministru," viņš uzsvēra. "Vairs nebūs nekādu atkārtotu sarunu par Izstāšanās līguma saturu," piebilda Junkers.

Pašreizējā situācija liecina, ka Lielbritānija no ES izstāsies 31.oktobrī, kad beigsies pēdējais pagarinājums izstāšanās procesam.

Ja Mejas valdība vai tās pēctecis nepanāks Izstāšanās līguma ratifikāciju britu parlamentā, Lielbritānijas dalība blokā beigsies bez pārejas perioda vai vienošanās par tālākām pušu attiecībām. Ekonomisti gan Lielbritānijā, gan ES brīdina, ka tādam scenārijam būtu smagas sekas, pārraujot tirdzniecības un piegādes ķēdes.

Tomēr bijušais ārlietu ministrs Boriss Džonsons, kurš ir viens no iespējamākajiem Mejas pēctečiem, un vairāki viņa konkurenti uzstāj, ka nelūgs vēlreiz pagarināt izstāšanās termiņu. Tā vietā viņi cer sarunu ceļā panākt līguma nosacījumu maiņu, lai likvidētu vai mīkstinātu normu, kas paredz, ka Ziemeļīrijas sauszemes robeža ar ES dalībvalsti Īriju arī turpmāk būtu atvērta.

ES līderi vairākkārt ir uzsvēruši, ka neatsāks sarunas par izstāšanās vienošanos, lai gan viņi varētu piekrist izstrādāt nesaistošu plānu tālākām attiecībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!