ANO Pasaules veselības organizācijas (WHO) ģenerāldirektors Lī Džongvuks pirmdien brīdināja, ka smagā akūtā respiratorā sindroma (SARS) epidēmija var uzliesmot no jauna.
"Vai SARS atgriezīsies vai nē? Mums jāsagatavojas, pieņemot, ka tas atgriezīsies," Lī paziņoja WHO Klusā okeāna rietumdaļas reģionālās komitejas 54.sanāksmē, kas notiek Filipīnu galvaspilsētā Manilā.

"Mūsu problēma tagad ir nostiprināt novērošanas tīklus, kuri konstatēs SARS un tiks galā ar to, ja tas atgriezīsies," sacīja Lī.

Pirmie SARS gadījumi tika konstatēti Dienvidķīnā pagājušā gada novembrī, bet pēc tam slimība izplatījās vairāk nekā 30 valstīs, inficējot astoņus tūkstošus cilvēku, no kuriem 916 nomira. Lī atzina, ka SARS bijis "pārbaudījums pilnā mērā" Klusā okeāna rietumdaļas 37 valstīm un teritorijām, kur šogad konstatēti vairāk nekā 90 procenti no visiem SARS gadījumiem pasaulē.

"Tas bija reģions, kuru vissmagāk skāra pasaules jaunākā slimība," atzina WHO vadītājs. WHO dalībvalstis Klusā okeāna rietumdaļā ir likušas saprast, ka vēlas lielāku WHO līdzekļu piešķiršanu šim reģionam, kas cenšas novērst SARS epidēmijas atsākšanos un citu jaunu infekcijas slimību draudus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!