Foto: AFP/Scanpix/LETA

Turpinoties bažām par Krievijas iespējamo pilna mēroga iebrukumu, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien video uzrunā aicinājis iedzīvotājus nekrist panikā un paudis ticību, ka sliktākais scenārijs nepiepildīsies, vēsta "Radio Svoboda".

Krievijas militārais iebrukums Ukrainā sākās jau 2014. gadā un liela kara draudi nav radušies "tikai pirms dienas", atgādina prezidents. Draudi, viņaprāt, nav kļuvuši lielāki, bet vienlaikus ar uzbrukumu Ukrainas zemei Maskava "uzbrūk arī ukraiņu nerviem".

"Tas jāsaprot visiem mūsu pilsoņiem, īpaši vecāka gadagājuma cilvēkiem. Izelpojiet un nomierinieties. Neskrieniet pēc griķiem un sērkociņiem. Ko vajadzētu darīt? Tikai vienu: saglabāt mieru, vēsu prātu, ticību saviem spēkiem, savai armijai, mūsu Ukrainai," mudina Zelenskis.

Nākamo gadu pilsoņi sagaidīs "bez panikas, bez šausmām un bez kara", prezidents pauž pārliecību.

Zelenska uzruna izskan laikā, kad virkne diplomātisko un izlūkošanas avotu medijos runā par Krievijas iespējamo gatavošanos plašam iebrukumam Ukrainā 2022. gada sākumā.

Bažas par iespējamu Krievijas iebrukumu Ukrainā pastāv kopš novembra. Krievijā pie Ukrainas robežas tiek novērota karaspēka un tehnikas pulcināšana, bet Maskava no ASV un NATO pieprasa īpašas "drošības garantijas", kas ietver NATO nepaplašināšanos uz austrumiem un spēku atvilkšanu no alianses jaunākajām dalībvalstīm, pretējā gadījumā solot īstenot "militāri tehniskus pasākumus".

Krievija jau 2014. gadā okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un Krievijas atbalstītas bruņotas bandas pārņēmušas atsevišķas teritorijas Ukrainas austrumos, tāpēc faktiski karš Ukrainā notiek jau septiņus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!