Foto: Reuters/Scanpix

Policisti no brigādes, kas apkalpo Briseles Zaventemas starptautisko lidostu, atklātā vēstulē savai vadībai ir norādījuši uz sliktu drošības garantēšanu lidostā un tās tuvumā.

Trešdien publicēto atklāto vēstuli ir parakstījuši apmēram 100 no gandrīz 400 lidostas policijas darbiniekiem, ziņo Beļģijas mediji.

"Šī vēstule ir pirmās līnijas policistu vilšanās ar sliktu pārvaldību izpausme, nelaimes signāls nacionālo lidostu drošības pastiprināšanas vārdā," teikts vēstulē.

Vēstules autori raksta, ka tā ir viņu "nelaimes signāls", kas norāda uz to, ka starptautiskās lidostas aizsardzība neatbilst tam līmenim, kādam vajadzētu būt 2016.gadā.

Viņi norāda, ka lidostas ēkas četri stāvi "ir ļoti pieejamo jebkuram un katram", tostarp noziedzniekiem.

"Bija iesniegti daudzi ziņojumi, kas paredzēti terorisma apkarošanas dienestam, par nepieciešamību pārbaudīt pasažieru un citu aizdomīga izskata cilvēku personības," atzīmēja policisti. Vēstulē izteikts pieņēmums, ka lidostā varēja būt iesūtīti teroristu izlūki, lai novērtētu tās drošības līmeni teroraktu plānošanai.

Vēstules autori uzsver, ka nav nekādas kontroles pār pasažieru un viņu bagāžas drošību līdz pat iziešanai uz iekāpšanas zonu. "Šāda atvērta politika jau sen ir atcelta citās valstīs un ir piemērs fundamentālai drošības neesamībai Zaventemas lidostā," teikts policistu vēstulē.

Viņi arī ir neapmierināti ar situāciju, ka "kiss and ride" stāvvietas automobiļi piebrauc pie lidostas ēkas bez jebkādas uzraudzības. Vēstules autori atzīmē, ka daudziem lidostas darbiniekiem, kas apstrādā bagāžu, ir krimināla pagātne.

Vēstulē ir uzsvērts, ka lidostā trūkst drošības darbinieku. Autori uzskata, ka pasažierus vajadzētu kontrolēt pie lidostas ieejas, kā arī ir nepieciešams aizliegums automobiļiem piebraukt lidostas ēkai tuvāk par 100 metriem.

Lidostas policija, kas ir Beļģijas federālās policijas apakšvienība, atbild par drošību lidostas iekšienē, izskata sūdzības un aizrādījumus, konstatē tiesību pārkāpumus un nodrošina patrulēšanu.

Vēstules autori paziņoja, ka kopš terorisma draudu līmeņa paaugstināšanas Beļģijā viņi ik dienu norādījuši savai priekšniecībai uz trūkumiem Briseles lidostas drošības garantēšanā.

Jau ziņots, ka Briseles lidosta, kas pagājušajā nedēļā cieta teroraktā, būs slēgta vēl vismaz līdz ceturtdienas vakaram.

Lidostā otrdien tika sāktas pārbaudes, lai noskaidrotu, vai pagaidu bagāžas reģistrācija darbojas pietiekami labi un remontdarbi un drošības pasākumi ļauj atsākt darbību. Simtiem lidostas darbinieku pārbaudēs iejutās pasažieru tēlā.

Sprādzienos, kas 22.martā notika Briseles Zaventemas lidostā un Beļģijas galvaspilsētas metro sistēmā, dzīvību zaudēja 32 cilvēki, neskaitot trīs teroristus pašnāvniekus.

Beļģijas pilsonis Ibrahims al Bakravi un Nažims Lakravi uzspridzinājās lidostas izlidošanas zālē. Policija turpina meklēt trešo uzbrucēju, kurš nav identificēts un kura bumba neeksplodēja.

Atbildību par koordinētajiem teroraktiem lidostā un metro uzņēmies grupējums "Islāma valsts".

Pēc šiem sprādzieniem lidsabiedrības pārcēlušas reisus no Briseles uz Beļģijas reģionālajām lidostām vai kaimiņvalstīm - Nīderlandi un Vāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!