Foto: AFP/Scanpix

Otrdien pretterorisma operācijā Briselē nogalinātais Alžīrijas pilsonis Belkaids Mohameds bijis "Daesh" biedrs, liecina raidsabiedrības "Sky News" rīcībā esošā informācija.

Jau vēstīts, ka Lielbritānijas ziņu telekanālam "Sky News" nopludināti dokumenti ar džihādistu grupējuma "Daesh" 22 tūkstošu dalībnieku vārdiem un citu informāciju par viņiem.

Mohameds bija ceļojis uz Sīriju, lai pievienotos ekstrēmistu grupējumam, vēsta "Sky News".

Saskaņā ar dokumentiem, Mohameds brīvprātīgi bija vēlējies kļūt par teroristu – pašnāvnieku.

Viņa personīgajos datos, kas ir "Daesh" dokumentos, redzams, ka viņam bijušas tikai pamatzināšanas par reliģiskajiem likumiem.

Lai nonāktu Sīrijā, viņš ceļojis caur Spāniju, Vāciju, Franciju, kā arī Turciju. 2014. gada aprīlī viņš nonācis Sīrijā.

Pagaidām nav zināms, kad tieši viņš nonācis Eiropā, uzsver "Sky News".

Raidsabiedrība norāda, ka Beļģijas policijai Mohameds bija zināms jau iepriekš.

Operācijas laikā otrdien Forē piepilsētā viens aizdomās turamais tika nogalināts un četri policisti ievainoti.

Pie nogalinātā tika atrasts teroristu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") karogs, Kalašņikova automāts un ekstrēmistu literatūra, trešdien paziņoja Beļģijas prokuratūra.

Nogalinātais identificēts kā Alžīrijas pilsonis Belkaids Mohameds, kas Beļģijā uzturējies nelegāli. Viņš ticis nošauts, kad gatavojies atklāt uguni no dzīvokļa loga.

Policija meklē vēl divus aizdomās turamos.

Jau ziņots, ka bijušais "Daesh" dalībnieks, kas vīlies šajā grupējumā, nodevis "Sky News" organizācijas dokumentus atmiņas kartē, kas tikusi nozagta grupējuma iekšējās drošības policijas vadītājam.

Telekanāla rīcībā šādi nonāca desmitiem tūkstošu dokumentu ar "Daesh" pievienojušos džihādistu vārdiem, adresēm, tālruņu numuriem un ģimenes kontaktiem.

Šie dokumenti ir veidlapas, kas jāaizpilda "Daesh" savervētajiem, lai tiktu uzņemti šajā organizācijā. Tajos ir informācija par 51 valsts pilsoņiem.

""Sky News" ir informējis varas iestādes par šo ieguvumu," telekanāls vēstīja savā interneta vietnē. Daži no šiem dokumentiem ietver informāciju par iepriekš nezināmiem džihādistiem Ziemeļeiropā, ASV un Kanādā, Ziemeļāfrikā un Tuvajos Austrumos, ziņoja "Sky News".

"Sky News" demonstrētas šo dokumentu kopijas liecina, ka savervētajiem bija jāatbild uz 23 jautājumiem, tostarp par asinsgrupu, mātes pirmslaulību uzvārdu, "šariāta izpratnes līmeni" un iepriekšēju pieredzi.

Telekanāls saņēmis šos dokumentus no Sīrijas nemiernieku grupējuma "Brīvā Sīrijas armija" bijušā dalībnieka, kurš vēlāk pievienojies "Daesh". Viņš sevi nosauca par Abu Hamedu.

Abu Hameds nozadzis atmiņas karti ar dokumentiem un tos Turcijā nodevis kādam žurnālistam, paskaidrojot, ka aizgājis no "Daesh" tāpēc, ka šajā grupējumā sabrukuši islāma noteikumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!