Lielbritānijas miera uzturēšanas spēki 1997.gadā varējuši aizturēt Bosnijas serbu līderi Radovanu Karadžiču, taču nav to izdarījuši politisku apsvērumu dēļ, ziņo britu izdevums "The Telegraph", atsaucoties uz tā laika ANO pilnvaroto Bosnijā Džeimsu Luko.
Intervijā kādam Belgradas izdevumam Luko, kurš ir arī Hāgas tribunāla izmeklētājs, paziņojis, ka britu miera uzturēšanas spēku komandieris ģenerālis Angss Remsijs 1997.gadā varējis aizturēt Karadžiču, taču saņēmis no Londonas pavēli neaiztikt serbu līderi.

Pēc sarunas ar Londonu ģenerālis paziņojis, ka serbu līdera aizturēšana nav miera uzturētāju kompetencē, - intervijā pastāstīja Luko, kurš bijis šī notikuma aculiecinieks.

"Mēs neesam policija, bet kareivji, un tā nav mūsu darīšana. Karadžičs ir jāarestē Serbijas Republikas policijai. Starptautiskie spēki var palīdzēt tikai tad, ja sāksies masu nemieri," ģenerāļa teikto citē Luko.

Kā ziņots, Karadžičs tika arestēts 2008.gada 18.jūlijā, bet 30.jūlijā nogādāts Hāgas tribunālā.

Vienā no pirmajām tribunāla sēdēm kara noziegumos apsūdzētais Bosnijas serbu līderis Radovans Karadžičs apgalvoja, ka Bosnijas karojošo pušu sarunu vidutājs amerikāņu diplomāts Ričards Holbrūks solījis viņu pasargāt no ANO kara noziegumu tribunāla, ja viņš nerādīsies sabiedrībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!