Lielbritānijā uz Ziemassvētku sezonu tiek ieviesta interaktīva shēma, kura alkohola lietotājiem piedāvā iespēju salīdzināt ar citiem, cik daudz alkohola patērēts.

Londonas centrā, Glāzgovā, Birmingemā, Līdsā uzstādīti milzīgi skārienjūtīgi ekrāni, kuros cilvēki var ievadīt pēdējās 24 stundās izdzertā daudzumu un aplūkot, kā tas izskatās salīdzinājumā ar vidējo nacionālo līmeni.

Labdarības organizācijas "Drinkaware" iniciatīva ir daļa no notiekošajiem centieniem apvaldīt Lielbritānijas bēdīgi slaveno pārmērīgas dzeršanas kultūru, kas Ziemassvētkos un Jaunajā gadā iziet ārpus jebkādas kontroles.

"Daudziem cilvēkiem decembris un svētku sezona ir laiks kopā sanākšanai un svinībām ar vienu, diviem vai pat vairākiem dzērieniem," sacīja "Drinkaware" izpilddirektors Kriss Soreks. "Var justies, ka ir laiks svinēt, taču joprojām ir svarīgi sekot līdzi izdzertajam daudzumam - pārmērīgas dzeršanas sekas var ilgt ilgāk par Ziemassvētkiem."

Britu svinētāji svētku laikā izdzers vairāk nekā 600 miljonus alkohola vienību, kas ir ekvivalents 265 miljoniem alus pinšu, 602 miljoniem šņabja glāzīšu vai 286 miljoniem karstvīna glāžu, norāda "Drinkaware".

47% britu saka, ka svētku laikā izdzers vairāk par dienā rekomendēto alkohola daudzumu, kas ir divas līdz trīs vienības sievietēm un trīs līdz četras vienības vīriešiem.

"Lai arī tas šķiet milzīgs daudzums, ir iespējams, ka 602 miljoni vienību patiesībā ir pārāk maza prognoze par mūsu patērēto alkohola daudzumu svētku laikā," sacīja Soreks. "Eksperiments, lai noteiktu, ko Lielbritānija izdzers šajos Ziemassvētkos, pamudinās cilvēkus padomāt, ko viņi izdzēruši pēdējās 24 stundās, un vienlaikus viņus izglītos par alkohola vienībām."

Savāktā informācija tiks nosūtīta uz "Drinkaware" mājaslapu, un nākamā gada sākumā tiks publicēti galīgie rezultāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!