Foto: Imago Images/Scanpix/LETA

Lielbritānijas ārlietu ministre Liza Trasa izvirzījusi savu kandidatūru Konservatīvo partijas līdera amatam, lai nomainītu pašreizējo partijas un valdības vadītāju Borisu Džonsonu, kurš paziņojis par demisiju.

Pavēstot par kandidēšanu laikrakstā Daily Telegraph", Trasa uzsvēra, ka viņai esot "skaidrs redzējums, kur mums jābūt, un pieredze un apņēmība, lai mūs turp aizvestu".

Trasa tiek uzskatīta par favorīti sacensībā par toriju līdera krēslu, kurā iesaistījušies nu jau 11 pretendentu.

Par vienu no spēcīgākajiem kandidātiem tiek uzskatīts Riši Sunaks, kura atkāpšanās no finanšu ministra amata izraisīja demisiju vilni valdībā, kas galu galā noveda pie Džonsona paziņojuma par atkāpšanos.

Savu kandidatūru izvirzījis arī bijušais ārlietu ministrs Džeremijs Hants, kurš 2019. gadā partijas līdera vēlēšanās palika otrajā vietā aiz Džonsona.

Sacensībā iesaistījušies arī bijušais veselības ministrs Sadžids Džavids, jaunais finanšu ministrs Nadims Zahavi, tirdzniecības ministre Penija Mordonta un satiksmes ministrs Grants Šapss.

Savas kandidatūras pieteikuši arī parlamenta ārlietu komitejas priekšsēdētājs Toms Tugendhets, Kroņa tieslietu padomniece Sjūela Breivermena, relatīvi mazpazīstamā bijusī līdztiesības ministre Kemi Bedenoka un Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāra vietnieks Rehmans Čišti.

Sagaidāms, ka drīzumā par kandidēšanu uz partijas līdera un valdības vadītāja amatu paziņos vēl citi konservatīvo politiķi.

Džonsons, kurš premjerministra amatā stājās pirms nepilniem trim gadiem, bija spiests atkāpties vairāku skandālu dēļ, kas cita starpā saistīti ar karantīnas režīma pārkāpumiem Dauningstrītā, izšķērdīgu savas oficiālās rezidences renovāciju un nepiedienīgā uzvedībā apsūdzēta kandidāta iecelšanu augstā amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!