Lielbritānijas Centrālā krimināltiesa - Oldbeilijs - trešdien atzina par vainīgu spiegošanā Irānas labā britu armijas tulku Danielu Džeimsu, kas, būdams starptautisko spēku dienestā Afganistānā, sūtījis šifrētus ziņojumus Irānas vēstniecībai Kabulā.
Tagad jau notiesātais Džeimss tika arestēts 2006.gadā, kad viņš bija Afganistānas starptautisko spēku komandiera ģenerāļa Deivida Ričardsa, pašreizējā britu armijas vadītāja, tulks.

Zvērinātie atzina Džeimsu par vainīgu apsūdzībās, ka viņš sūtījis šifrētas e-pasta vēstules Irānas militārajam atašejam Kabulā.

Džeimss arī ir apsūdzēts par to, ka viņa īpašumā atrasta atmiņas karte ar slepeniem dokumentiem, kā arī par amatpārkāpumiem. Par šīm apsūdzībām zvērinātie lēmumu vēl nav pieņēmuši.

Notiesātais armijas tulks civilajā dzīvē bijis salsas deju skolotājs. Viņš dzimis Teherānā un, kā tiesā liecināja viņa kolēģi, sarunās mēdzis simpatizējoši izteikties par Irānu.

Džeimsa rīcības dēļ bojā varētu būt gājuši britu karavīri, turklāt tā, iespējams, radījusi draudus pašai Lielbritānijai, tiesā sacīja augsta izlūkdienesta amatpersona.

Džeimss viņam izvirzītās apsūdzības tiesā noliedza, paskaidrojot, ka centies palīdzēt, lai starp Irānu un Afganistānu tiktu panākta vienošanās par gāzes piegādēm, kas savukārt sekmētu to, ka ASV un Irānas starpā iestājas miers un izveidojas tirdzniecības sakari.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!