Tūkstošiem mirušu bērnu augšstilba kaulu bez viņu vecāku atļaujas tika izmantoti kodolieroču izmēģinājumu seku pētījumos, svētdien paziņoja Lielbritānijas Atomenerģijas pārvalde.
Laika posmā no 1954. līdz 1970.gadam izmēģinājumos izmantoti 3400 bērnu augšstilba kauli.

Jūnija tika atklāts, ka kāda Skotijas slimnīca bijusi iesaistīta šajos izmēģinājumos. Tagad ir atklājies, ka kauli ņemti no bērniem visā Lielbritānijā.

"Mēs izmantojām bērnu kaulu paraugus, kurus mums pēc [bērnu] līķu sekcijas piegādāja slimnīcas," pārvaldes pārstāvis sacīja telekanālam BBC. "Diemžēl, ir skaidrs, ka tajā laikā vecāku atļauju nevien neprasīja."

Zinātnieki centās uzzināt kādas sekas uz cilvēku veselību atstāj visā pasaulē veiktie kodolieroču izmēģinājumi. Kauli tika sadedzināti un pēc tam analizēti ar radioaktīvu izotopu stronciju-90.

Šie paziņojumi izraisīja asu kritiku no grupas "Skotijas vecāki par publisku izmeklēšanu orgānu paturēšanas lietā". "Mums ir nepieciešams likums, kurā noteikts, ka, ja jūs aiztiekat mūsu bērnus, mūs neinformējot vai bez atļaujas, jūs nonāksiet cietumā," uzsvēra grupas pārstāve.

Neatļauta iekšējo orgānu izņemšana Lielbritānijā ir kļuvis aktuāls jautājums, kad valdība uzsāka izmeklēšanu par nīderlandiešu patologu Diku van Velzenu, kas vairāk nekā 800 mirušiem bērniem sekcijas laikā izņēmis iekšējos orgānus bez vecāku piekrišanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!