Vairāk nekā 65 000 britu cietumos ieslodzīto apspriež iespēju izveidot savas "nozares" arodbiedrību, lai cīnītos par labākiem dzīves un darba apstākļiem Lielbritānijas cietumos.
Paredzams, ka jau šonedēļ cietumnieku iniciatīvas grupu pārstāvošie juristi vērsīsies pie Lielbritānijas Cietumu administrācijas vadītāja Mārtina Nīrija ar lūgumu atļaut sākt arodorganizācijas veidošanu. Gadījumā, ja cietumu vadība viņiem atteiks, ieslodzītie ir gatavi apstrīdēt šādu lēmumu tiesā, pamatojoties uz Lielbritānijas ratificētiem vispārējiem cilvēktiesību dokumentiem, ziņo laikraksts "Daily Telegraph".

Paredzams, ka jaunās arodbiedrības nosaukums varētu būt "Ieslodzīto asociācija". Ironiskā kārtā šīs jaunās apvienības saīsinājums AOP apgrieztā veidā atgādinās jau pastāvošās cietumsargu profesionālās apvienības "Prison Officer's Association" (POA) saīsinājumu. Ieslodzīto aktīvisti neslēpj, ka jaunās organizācijas mērķis būs pievērst sabiedrības un varas iestāžu uzmanību neapmierinošajam stāvoklim britu ieslodzījuma vietās un mēģināt panākt nepieciešamos uzlabojumus. Jau pēc plašajiem nemieriem Mančestras cietumā 1990. gadā īpaši izveidota valdības komisija norādīja, ka ieslodzītajiem jāļauj veidot viņus pārstāvošas organizācijas, taču šie ierosinājumi vēl arvien nav ieviesti dzīvē.

Paredzams, ka jaunajā arodorganizācijā automātiski iekļausies visi gan britu valsts, gan privātajos cietumos ieslodzītie un viņiem nebūs jāmaksā biedru naudas. Starp galvenajām jau formulētajām ieslodzīto prasībām ir labāka samaksa par darbu, regulārākas tikšanās ar tuviniekiem, ilgāks uzturēšanās laiks ārpus kamerām. Ieslodzītie arī prasa izveidot īpašu uzraudzības iestādi, kam viņi varētu sūdzēties par uzraugu un administrācijas rīcību konfliktu gadījumos.

Ideju par ieslodzīto pārstāvniecības izveidošanu atbalstījuši vairāki ietekmīgi juristi. "Ir jāsniedz ieslodzītajiem iespēja likumīgi un bez liekiem sarežģījumiem izteikt savas prasības. Tas nāks par labu abām pusēm," teicis Centrālanglijas universitātes krimināltiesību profesors un bijušais cietuma direktors Deivids Vilsons. Arī vairāki valdības pārstāvji jau izteikušies atzinīgi par jauno ierosinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!