Lielbritānijas diplomāti pirmdien pirmoreiz kopš 1991.gada Persijas līča kara atgriezās Irākā, apmetoties bijušās vēstniecības teritorijā Bagdādē.
Diplomātu grupu vada Kristofers Sīgars, kurš bija misijas vadītāja vietnieks vēstniecībā līdz tās evakuācijai 1991.gada janvārī neilgi pirms Persijas līča kara.

"Mēs nelietojam terminus "vēstniecība" un "vēstnieks", jo vēl nav Irākas valdības, kurai vēstnieks iesniegtu akreditācijas dokumentus. Tomēr Kristofers Sīgars un viņa personāls pildīs vēstniecības un vēstnieka funkcijas," paziņoja Lielbritānijas Ārlietu ministrijas pārstāvis.

Sīgars sadarbosies ar ASV vadīto Atjaunošanas un humānās palīdzības biroju, kurš pārrauga Irākas atjaunošanu pēc kara. Viņš arī kontaktēsies ar jaunajiem Irākas politiķiem.

Irāka pārtrauca diplomātiskās attiecības ar Lielbritāniju 1991.gada februārī, un kopš tā laika Lielbritānijas intereses Irākā ir pārstāvējusi Krievija - viena no galvenajām ASV vadītā kara pretiniecēm. Lielbritānija bija galvenā ASV sabiedrotā šajā karā.

19.gadsimtā celtā ķieģeļu un koka ēka Tigras kreisajā krastā, kur Lielbritānijas vēstniecība atradusies kopš 1920.gada, šobrīd nav piemērota diplomātu izmitināšanai vai darbam, tāpēc viņi pagaidām dzīvos un strādās īpašos konteineros. Ēka tomēr nav cietusi laupīšanās un vandalismā, kas izcēlās, kad ASV spēki aprīļa sākumā iegāja Bagdādē un gāza Irākas prezidenta Sadama Huseina režīmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!