Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lielbritānijas veselības nozares eksperti sestdien pauduši izbrīnu par premjerministra Borisa Džonsona izteikumu, ka jaunā paveida koronavīruss, kurš vispirms tika konstatēts Apvienotajā Karalistē, varētu būt ne tikai lipīgāks, bet arī nāvējošāks par sākotnējo variantu.

Kā raidsabiedrībai BBC sacījusi Anglijas Sabiedrības veselības dienesta medicīnas direktore Ivonna Doila, būtu "stipri pāragri" izdarīt tādu secinājumu.

"Zināmas liecības ir, bet tās ir ļoti agrīnas liecības, neliels skaits gadījumu, un ir stipri pāragri sacīt, ka tā tiešām varētu notikt," viņa norādījusi, piebilstot, ka pētījumi joprojām turpinās.

Arī Lielbritānijas Ārkārtējo situāciju zinātniskās konsultatīvās grupas eksperts Maiks Tildeslijs atzinis, ka ir par agru spriest, vai jaunā vīrusa mutācija varētu būt nāvējošāka, un neslēpis izbrīnu par premjera teikto.

"Es nogaidītu un vērotu situāciju vēl nedēļu vai divas, iekams izdarītu tiešām drošus secinājumus," viņš sacījis.

Pēc Tildeslija teiktā, mirstība gan pieaugusi no 10% līdz aptuveni 13%, rēķinot uz 1000 Covid-19 pacientiem, bet šie skaitļi balstīti uz "samērā nelielu datu apjomu".

Kā ziņots, Džonsons piektdien preses konferencē Dauningstrītā izteicās, ka ir "dažas liecības", ka vīrusa tā dēvētais britu paveids B117 varētu būt ne tikai lipīgāks, bet arī nāvējošāks. Viņš norādīja uz datiem, ko izvērtējuši zinātnieki no Jauno elpceļu vīrusu draudu konsultatīvās grupas.

Britu premjera teiktais jau izraisījis nopietnu satraukumu visā pasaulē.

Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) ceturtdien aicināja Eiropas valstis gatavoties tuvāko nedēļu laikā izvērst stingrākus pasākumus un paātrināt vakcinācijas kampaņas, ņemot vērā riskus, ko rada koronavīrusa lipīgāko paveidu izplatīšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!