Foto: AFP/Scanpix
Lielbritānijas izlūkdienesta "MI -6" vadītājs Džons Soerss paziņojis, ka mierīgam Irākas konflikta atrisinājumam, kas beigu beigās izraisīja bruņotu iebrukumu šajā valstī, patraucējusi Krievija, piektdien vēsta BBC.

Šāds paziņojums izskanēja Londonā notiekošajās sabiedriskajās noklausīšanās, kas veltītas Irākas kara uzsākšanas apstākļu izmeklēšanai.

Tobrīd Soerss, kas tagad vada "MI-6", ieņēmis premjerministra Tonija Blēra padomnieka amatu ārlietās un piedalījies sarunās par Irākas situācijas atrisināšanu.

Uzstājoties ceturtdien britu parlamentā, viņš paziņojis, ka tieši Krievija esot atbildīga par to, ka izgāzušies mēģinājumi 2001. gadā ieviest pret Sadama Huseina režīmu tā saucamās "prātīgas sankcijas", kas palīdzētu izvairīties no bruņotām sadursmēm.

Parlamentārā komisija cenšas noskaidrot, kāpēc britu valdība uzskatījusi par nepieciešamu nosūtīt karaspēku uz Irāku un vai bija izsmeltas mierīgas problēmu risināšanas metodes.

2001. gadā amerikāņi un angļi piedāvājuši ieviest pret Irāku "prātīgas sankcijas", kas ļautu importēt uz šo valsti visas preces, izņemot tās, kuras tiek uzskatītas par derīgām izmantošanai militārajiem mērķiem. Šī plāna izstrādē piedalījies arī Soerss.

Ceturtdien uz jautājumu, kāpēc šādu sankciju ieviešanai ANO Drošības padomē nav bijis panākumu, viņš sacīja, ka to pieņemšanai traucējusi Krievijas delegācija.

"Par oficiālu ieganstu tam kļuvis tas, ka jaunais sankciju režīms esot bijis, pēc viņu viedokļa, pārāk plašs un sarežģīts. Taču, kā mums atzina augstu stāvošie Krievijas pārstāvji, patiesais iemesls bijis tas, ka viņi bija nobažījušies par savām komerciālām interesēm Irākā," apgalvoja britu izlūkdienesta priekšnieks.

"Irākieši piedraudējuši saraut saites ar Krieviju, ja tā piekritīs jaunām sankcijām. Tas novedis pie tā, ka krievi savukārt piedraudējuši uzlikt veto rezolūcijai, ja mēs to izvirzīsim balsošanā," tā Soerss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!