Foto: AP/Scanpix

Ja briti referendumā nobalsos par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), tas var novest pie Apvienotās Karalistes sašķelšanās, trešdien brīdinājis bijušais Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs, norādot, ka šāds referenduma iznākums dotu jaunu stimulu skotu nacionālistiem.

Heigs, kurš tiek uzskatīts par eiroskeptiķi, paziņoja, ka referendumā atbalstīs Lielbritānijas palikšanu ES.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons pagājušajā nedēļā Briselē tikās ar citiem Eiropas līderiem, lai gūtu to atbalstu ES reformēšanā.

Vislielākie iebildumi citu dalībvalstu līderiem ir pret Lielbritānijas vēlmi ierobežot sociālo pabalstu piešķiršanu imigrantiem no citām ES valstīm. Starp dalībvalstīm, kas pretojas brīvās pārvietošanās principu pārskatīšanai, ir arī Francija un Vācija.

Arī Kemerona Konservatīvajā partijā vērojama pretestība un neticība, ka tiešām izdosies vienoties par Londonas ierosinātajām reformām.

Bijušais Lielbritānijas aizsardzības ministrs Laiems Fokss svētdien sacīja, ka pienācis laiks beigt izlikties, ka Eiropa mainīsies, lai pielāgotos Lielbritānijai. Arī viņš sacīja, ka skotu nacionālisti, kas atbalsta palikšanu ES, izmantos situāciju, lai sarīkotu vēl vienu referendumu par neatkarību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!