Foto: EPA/Scanpix/LETA

Opozīcijā esošie leiboristi sestdien paziņojuši, ka pēc Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas panāktās "Brexit" vienošanās noraidīšanas partija centīsies panākt pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanu.

Kā ziņots, Meja otrdien parlamentā cieta graujošu sakāvi, deputātiem ar lielu balsu vairākumu noraidot viņas panākto vienošanos par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Šajā balsojumā vairāk nekā simts viņas vadītās Konservatīvās partijas deputātu pieslējās opozīcijai.

Tomēr dienu vēlāk Meja ar nelielu balsu vairākumu izturēja leiboristu pieprasīto neuzticības balsojumu.

"Trešdienas neuzticības balsojums bija tikai sākums, nevis beigas leiboristu centieniem panākt vispārējās vēlēšanas," uzstājoties ar runu vienā no kreisi orientētajām domnīcām, paziņoja leiboristu ēnu kabineta "Brexit" ministrs Keirs Stārmers.

"Vispārējo vēlēšanu panākšana ir un vienmēr bijusi mūsu prioritāte kā vienīgais ceļš nodrošināt valstij nepieciešamās radikālās pārmaiņas," piebilda Stārmers.

Tikmēr sestdien pieņēmušās spēkā runas, ka Meja pati varētu izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas.

Laikraksts "Financial Times" vēsta, ka augstākās amatpersonas šonedēļ kā rezerves variantu apspriedušas vēlēšanu izsludināšanu.

Trīs kabineta locekļi laikrakstam atzinušas, ka vēlēšanu izsludināšana esot iespējama.

Pati Meja gan noraidījusi vēlēšanas un paziņojusi, ka meklēs "konsensu" sarunās ar visām parlamentā pārstāvētajām partijām.

Savukārt leiboristu līderis Džeremijs Korbins atteicies iesaistīties sarunās ar Meju, ja vien viņa nepaziņos, ka bezvienošanās "Brexit" netiks pieļauts nekādā gadījumā.

Līdzšinējās Mejas konsultācijas ar citām partijām Korbins nosaucis par "triku".

Stārmers atkārtoti uzsvēra, ka leiboristi nevar atbalstīs Mejas piedāvāto "Brexit" vienošanos, nedz arī jebkādu tās modificēto versiju, ja tāda arī tiktu panākta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!